Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Pontus Lundahl/TT
Bild: Pontus Lundahl/TT

Strandskyddsreformen är ett historiskt misslyckande för C

Replik på "Historisk landsbygdsreform med strandskyddet stoppas"

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

De båda centerpartisterna Dahlberg och Christensson skriver i TTELA (29 april) att Moderaterna stoppar en historisk reform av strandskyddet. Att den är historisk kan vi hålla med om. Reformen är ett historiskt misslyckande för Centerpartiet. Propositionen som Centerpartiet förhandlat fram med Socialdemokraterna och Miljöpartiet innebär nämligen inte alls den liberalisering av strandskyddet som centern försöker göra gällande. Propositionens förslag leder snarare till att strandskyddet skärps på de flesta platser i Sverige och att dagens hårda praxis för strandskyddsdispenser cementeras. Med centerns förslag kan exempelvis den som blott vill bygga en brygga, och som inte råkar bo på en ö, ge upp.

Dahlberg och Christensson kallar strandskyddspropositionen för en frihetsreform och delseger. Vi undrar om Dahlberg och Christensson ens själva tror på vad de skriver. Att ge länsstyrelsen ytterligare makt och inflytande, vilket är vad propositionen innebär, är på intet sätt en delseger för den som vill liberalisera strandskyddet. Det är däremot en seger för Miljöpartiet som ytterligare vill skärpa strandskyddet. Att Miljöpartiet stöttar reformen, trots att partiet nu står fria från regeringen, är ett bevis på att Centerpartiet fundamentalt har misslyckats i förhandlingarna. Propositionen innebär ingen generell liberalisering av strandskyddet och inte heller specifikt för landsbygden. Förslaget om så kallade landsbygdsutvecklingsområden som är tänkta att ersätta dagens LIS-områden innehåller mycket krångliga och snäva kriterier samtidigt som länsstyrelsen ges veto att avgöra huruvida områden ska kunna undantas från strandskyddet.

Vi moderater vill absolut inte öka länsstyrelsernas inflytande över strandskyddet. Istället vill vi öka kommunernas rådighet. Vi vill nämligen avskaffa dagens generella strandskydd och ersätta det med ett system som ger kommunerna möjlighet att peka ut var strandskydd om 50 meter, samt i begränsade fall också om 100 meter, ska gälla. Detta förslag har vi också lagt på riksdagens bord. Om C hade stöttat en borgerlig regering hade en sådan reform redan kunnat vara verklighet. Det hade gett helt nya möjligheter för bostadsbyggande och företagande, särskilt på landsbygden. Vi beklagar att C gjorde ett annat val genom att göra Magdalena Andersson till statsminister och ge Miljöpartiet makt över strandskyddet

Sverige behöver ett i grunden reformerat strandskydd. Det kan bara en moderatledd regering leverera.

Johan Hultberg (M)

riksdagsledamot från Fyrbodal

Ann-Sofie Alm (M)

riksdagsledamot från Fyrbodal