Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stian Lysberg Solum
Bild: Stian Lysberg Solum

Subventionera gärna bränslet för glesbygdsfolk

Om man tänker rösta SD (eller något annat högerpopulistisk parti) för att man är missnöjd med bensinpriset har man nog inte riktigt koll på läget.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Huvudorsaken till de höga priserna är att råoljepriset stigit från 75 dollar per fat, för ett år sedan var priset 30 dollar. Den höga efterfrågan på olja i samband med att världen börjar återgå till normalläge spelar också stor roll. Att jämföra bensinpriset mellan olika länder är inte realistiskt. Bensinpriset i till exempel Turkiet är mycket lägre, men de har i snitt  bara cirka 20 procent i lön jämfört med oss.

Subventionera gärna bränslet för glesbygdsfolk, där det inte finns kollektivtrafik eller transporter som inte kan göras på annat sätt. Men många kör nog bil helt i onödan bara av gammal ovana (eller för nöjes skull, vilket är helt ok ibland).

Tio i topp listan i världen över dyra bensinpriser ligger på 17 kronor till 20 kronor, där både Nederländerna, Danmark, Finland och Sverige ingår. Men allt är väl S och Löfvens fel som vanligt? Tänk att ha sån tilltro till ett litet land i världen och dess statsminister.

S