Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Sunnimuslimer bildar eget parti i Sverige

Ett muslimskt parti har bildats vilket jag länge insett skulle ske. Partiet heter Nyans men det är väl det sista man tänker på när initiativtagaren heter Mikail Yüksel. Tidigare centerpartist som haft kontakt med de extrema islamisterna, Grå vargarna i Turkiet.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Nyans kan förmodligen komma in riksdagen 2022 med tanke på det stora antalet muslimer i Sverige. Partiet ska också ställa upp i kommunvalet i Stockholm, Göteborg och Malmö. Främst i invandrartäta valkretsar.

Troligen inspirerar det sunnimuslimska partiet Nyans flera andra stora invandrargrupper att ställa upp i valet om två år till riksdag och kommuner. Shiamuslimerna som ständigt står i strid med Sunni ligger säkert i startgroparna. Somalierna är en annan stor grupp som redan gått samman och personröstat in en somalier i riksdagen som stod på 21 plats på mp:s riksdagslista i Göteborg.

Bäva månde socialdemokraterna och Stefan Löfven som i riksdagsval efter riksdagsval tar runt 70 procent av rösterna i särskilt utsatta områden som Rosengård, Tensta och Bergsjön.

Mikail Yüksel som säger sig redan ha ett stort kontaktnät i landet vill bland annat prioritera mångkultur, att islamofobi ges en egen brottsrubricering och att muslimer får minoritetsstatus i grundlagen.

Mikail Yüksel borde ta kontakt med centern, miljöpartiet, vänsterpartiet och fråga om inte partiet Nyans, de fyra partierna, Björklundfalangen inom liberalerna och vänstern inom s, kan gå fram med en gemensam lista i riksdagsvalet. Nu kan de få verklig draghjälp för den migrationspolitik de drivit så länge och som krattat manegen för klanpartier i Sverige.

Rune Lanestrand