Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Svårsålda lägenheter

I en artikel i TTELA presenteras en planerad byggnation av bostadsrätter. Läsaren kan få intrycket att försäljningen går lysande.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Men samtidigt nämner artikeln att den som köper en bostadsrätt före första april får rabatt på hyran i ett år. Varför lämna rabatt om försäljningen är så lysande? Dessutom kräver Skattemyndigheten skatt på rabatten när köparen senare säljer sin bostad. Om å andra sidan – köparen betalar hyra, så att föreningen får god ekonomi, så kan Skattemyndigheten räkna en del av hyran som så kallat kapitaltillskott, vilket är avdragsgillt vid försäljningen. Nyttan av rabatten är därför inte helt självklar, annat än som försäljningsargument.

Dessutom kostar det en viss summa att bygga en bostadsrätt. Denna kostnad är samma för alla. Den byggherre som säljer med hyresrabatt har därför knappast för avsikt att skänka bort pengar. Tvärtom har denna kostnad säkerligen vältrats över på föreningen, och kommer att få betalas av köparen på annat sätt.

Så varför ge rabatt om försäljningen är så lysande? Svaret är antagligen att försäljningen går trögt. Enligt säljarens information i skrivande stund är 14 av 20 lägenheter osålda.

Verkligheten är att alla byggherrar har svårt att finna köpare, samma gäller även vissa privatpersoner, som ska sälja sin bostadsrätt. På måfå valde jag en stadsdel i Trollhättan, som Åkerlund (S) förmodligen skulle kalla för ett mindre fint område. Där finns sex bostadsrätter till salu varav två har legat ute längre än 100 dagar.

Den som funderar på att skriva kontrakt gör klokt i att kräva en klausul om att bostadsrätten ska vara klar före ett visst datum, annars ska kontraktet falla. Den säljare som inte ställer upp på en sådan klausul är själv tveksam till sitt projekt.

Köparna flockas till de mest attraktiva bostadsrätterna i centrum, och när Vårvik börjar komma ut kommer detta projekt att ställa många andra projekt i skuggan.

Nu verkar det dock gå trögt även för Vårvik. På projektets hemsida finns en länk för byggherrar att klicka på, för att ta del av information om byggrätter. Denna länk har varit död i över en månad fast planen var att byggrätterna skulle delas ut i april till juni i år. Förmodligen har kommunen märkt att byggherrar inte är så lättflirtade. Risken är därför stor att Åkerlund väljer att bygga via Eidar, eftersom hans "Nya kapitel 2022" är en del av hans valstrategi och inte får framstå som ett fiasko.

Det nya kapitlet i stadens historia, som börjar när Åkerlund röstats bort, kan därför starta med prisfall på bostäder i de områden där många av hans väljare bor. Det är roligt att leka byggherre och bygga monument, mindre roligt är att tänka på notan…

Dag Kihlman