Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Hasse Holmberg / TT
Bild: Hasse Holmberg / TT

Svan + gjuse= gässfritt

"Miljötalibanerna" på "miljöfundamentalistkontoren" i Tvåstad värnar om varje insekts liv. De kommer aldrig ta itu med skriande takmåsar eller kanadagäss som förpestar gräsmattor och badplatser. Sånt sköter naturen bäst.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Förra året bodde en svanfamilj i hamnkanalen vid marinan i Vänersborg. Plötsligt damp tio kanadagäss ner. Det skulle de inte gjort. Svanpappan böjde halsen i S-form och burrade upp vingarna samt paddlade rakt mot flocken så det gick svallvågor. Alfagåsen gick ut. Då gick svanpappan till våldsam flygande attack. Alla nio gässen flydde desperat. En gås flydde norrut. Då kom svanmamman i attack. Behöver det sägas – förra året visade sig en enda kanadagås i hamnkanalen.

I år samlades nyss 250 kanadagäss i hamnkanalen (svanpappan är lugn i år då de bara får ungar vartannat år). Men då dök en ryttlande fiskgjuse upp och det blev fart på gässen. Gässen visste inte att deras dun är krångligt att plocka – bättre med fisk.

"Miljötalibankontoret" kommer aldrig döda de cirka 100 takmåsar som skriar och förstör livet för 10 000-tals centrumbor varje sommar i Tvåstad ("miljötalibanerna" bor i förort). Takmåsarna måste dödas – annars blir det aldrig tyst, bara värre år för år då ungarna lär sig att på tak ska man bo.

Det är fastighetsägarnas skyldighet att stoppa takmåsarna ljuger "talibanerna" bakom sina administrativa skrivbord. De vet att det är trams. Hur ska taken kunna skyddas mot takmåsbo som kan byggas i hängrännor, isskyddsräcken, takstegar, skorstensfot – omöjligt att hindra takmåsbo.

Takmås måste dödas av privat/kommun