Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Svenska löntagare har världens sämsta pensionssystem

1994 beslöt riksdagen att införa det nuvarande systemet för att ersätta den allmänna tilläggspensionen, ATP, menar skribenten.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Replik på ”Svenska löntagare med högst pensionsålder och lägst pension”.

Svaret på de låga svenska pensionerna stavas det nuvarande pensionssystemet, PPM. 1994 beslöt riksdagen att införa det nuvarande systemet för att ersätta den allmänna tilläggspensionen, ATP. I det gamla ATP-systemet var de bästa femton inkomståren det som låg till grunden för din slutpension. I PPM-systemet beräknas hela din livstidsinkomst. De som har studerat länge, varit föräldralediga, sjukskrivna, egenföretagare eller jobbat under otrygga anställningar kommer straffas rejält i pensionskuvertet då detta räknas in i systemet. Men det stannar inte där.

I PPM finns en ”broms” som automatiskt sänker pensionerna om inbetalningarna till systemet minskar. Pensionerna är med andra ord bortkopplade från riksdagen och det ansvar varje sänkning innebär. I och med ”livstidstidsprincipen” måste pensionsåldern hela tiden öka men garantin för högre pensioner existerar inte. De enda som tjänar på detta är de fondbolag som tjänar multum på fondavgifterna. I vissa fall stjäl bolagen pengar från sina ”kunder”. Allra-skandalen våren 2017 visade hur ruttet PPM-systemet är.

Signaturen ”ska svenskar arbeta tills de dör” bör hellre intressera sig för att uppmärksamma alla blivande pensionärer om PPM-systemet och dess brister. Det är betydligt mer konstruktivt än att jämföra med Frankrikes pensionsålder och riksdagspolitikernas villkor. Kommer du även ta striden för ett nytt pensionssystem som mina farföräldrar fick uppleva under efterkrigstiden?

Robert Zackrisson