Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Svenska löntagare med högst pensionsålder och lägst pension

Undantag görs för riksdagsmän, då de själva bestämmer vad de ska ha i pension och i vilken ålder de kan gå pension. Är detta rättvist? frågar sig signaturen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Varför har hårt arbetande svenska löntagare förutom våra riksdagsmän EU:s högsta pensionsålder och de lägsta pensionerna?

I Sverige bestäms pensionsåldern utifrån den så kallad riktåldern som fastställs och beslutas varje år, men användas först sex år senare. Riktåldern för år 2020, 2021 och 2022 har beslutats av riksdagen av tidigare regering och blir 67 år för alla tre åren, vilket i praktiken kommer att tillämpas under åren 2026 - 2028. Undantag görs för riksdagsmän, då de själva bestämmer vad de ska ha i pension och i vilken ålder de kan gå pension. Är detta rättvist?

Stor strid nu om den franska pensionsåldern i Frankrike. ”Gula västarna” marscherar nu på Paris gator och motsätter sig en höjning av pensionsåldern. Den franska pensionsåldern är en av de lägsta bland alla utvecklade ekonomier, och pensionssystemet är det näst dyraste inom OECD efter Italiens. Under 2020 låg pensionskostnaden på 15 procent av bruttonationalprodukten (BNP), vilket kan jämföras med 7,6 procent i Sverige. Det nuvarande pensions-systemet är dock omåttligt populärt bland fransmännen då 70 procent av befolkningen motsätter sig en höjning av pensionsåldern (det tror jag det).

Republikanernas partiledare Eric Ciotti kan tänka sig att stödja en reform som höjer pensionsåldern till 64 år från 2032. Förslaget är då, att fransmän går i pension vid 64 år, men då tidigast 2032, men då är säkert svenskarnas pensionsålder 70 år? Varför är pensionskostnaden 7,6 procent av BNP i Sverige, då Frankrike har en pensionsutgift på 15 procent av BNP nära dubbelt Sveriges? Varför är det inte samma förutsättningar i hela EU och varför diskrimineras alla Sveriges hårt arbetande medborgare med EU:s lägsta pension?

Är det EU:s fel eller är det våra svenska politiker från alla svenska partiers fel? Du svenne gör som våra svenska riksdagsmän, bestäm själv din pension och när du vill gå i pension, men det går säkert absolut inte utan att vara folkvald eller hur gör man?

Ska svenskar arbeta tills de dör?