Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Olivier Matthys
Bild: Olivier Matthys

Sverige borde söka medlemskap i NATO

Nu borde väl Sverige borde söka medlemskap i NATO. Varför ger inte Moderaterna detta besked?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

I stället blir det ett flummigt tal om en option om medlemskap. För lite och för sent blir väl slutsatsen för att travestera partiledaren. Om optionen var principiellt viktig – varför tog regeringen Reinfeldt inte tag i den frågan under sina åtta år vid makten?

Moderaterna vill överge Sveriges militära alliansfrihet. Det äventyrar säkerhetspolitiken i ett läge då spänningen mellan NATO och Ryssland är hårdare än någonsin sedan kalla krigets dagar.

Att åberopa Finland vittnar om bristande insikter om grannlandets strävanden sedan vänskaps- och biståndspakten med Sovjetunionen upphörde sedan kommunismen brutit ihop. EU-medlemskapet var viktigast.

Optionen tillkom för 20 år sedan i en tid då forna Warszawapaktsländer hade sökt sina säkerhetspolitiska lösningar i medlemskap i NATO. För Finland var det då – precis som nu – viktigt att hävda sin militära alliansfrihet, men också att söka försvarssamarbete med bland annat Sverige

Moderaterna framstår som desperata i sina försök att framstå som det största oppositionspartiet. Varje tillfälle måste tas för att ”sticka en kniv i ryggen” på regeringen. Det inger varken respekt eller trovärdighet.

Christer Ahlen,

före detta sekreterare för (s) i Norden