Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Erik Simander/TT
Bild: Erik Simander/TT

Sverige – ett demokratiskt land?

Vart är Sverige på väg? Vad betyder demokrati? Detta är frågor som man kan fundera över när man tänker på hur det ser ut i Sverige idag. Det är dags att agera nu, inte minst för er som är unga.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

För det första så betyder demokrati att de folkvalda ska styra landet genom den röstning som sker vart fjärde år. Men så blev det inte vid vårt förra val eftersom vissa partier inte ville samtala med SD och Centern och Liberalerna valde att samarbeta med det röda blocket. Så vinnarna i valet blev inte det som väljarna valde och hade tänkt sig. Alltså kan man inte säga att valutgången skedde på ett demokratiskt sätt.

För det andra så utövas inte demokrati i landet om en partiledare eller statsminister tar viktiga och avgörande beslut utan att samtala med de andra partierna. Det har skett på flera områden i vårt land. Nu senast när pandemin härjar i vårt land. Det är uppenbart fel att det röda blocket lämnade över ansvaret till Folkhälsomyndigheten utan att själv ta något ansvar. De borde stängt gränserna i tidigt stadium som våra grannländer gjort och prioriterat människan framför ekonomin.

Reagera och agera nu. Vi lever i ett demokratiskt land där vi har rätt att göra vår röst hörd. Du kan påverka på olika sätt genom namninsamlingar eller genom att demonstrera på ett positivt och fredligt sätt så att dina åsikter blir synliga. Det kan leda till att Sverige blir demokratiskt i verklig bemärkelse.

Analytiker