Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Sverige har nationell polis – och trygghetskris

Det fasansfulla som vi fått ta del av och som innevånare i Göteborg upplevt i närtid ökar behovet att återigen ta upp frågan om trygghet.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Sverige har en nationell polis - och trygghetskris. Gängkriminaliteten ökar vecka för vecka. Extra  tragisk är också att barn som "kommit i vägen" fått sätta livet till. Kriminaliteten kryper längre och längre ner i åldrarna. I olika utländska medier beskrivs Sverige som ett farligt land att leva i.

Det behövs krafttag för att återfå tryggheten i vårt samhälle. Främst är kvinnor och äldre mer exponerade och många drar sig för att vistas ute under kvällstid. Otryggheten förvärras givetvis den mörka årstiden då dagarna blir kortare. Merparten av anmälda brott är sådana som drabbar individen i vardagen, kallas för mängdbrott eller vardagsbrott.

Polisens ansträngda situation innebär att vardagsbrotten ofta prioriteras bort, cirka 50 procent av dessa vardagsbrott skrivs av direkt och endast ett av sju (knappt 15 procent) klaras upp. Lag och ordning måste upprätthållas som en grundläggande förutsättning för att samhället ska fungera. Många äldre vågar inte gå ut på kvällen och/eller åka kollektivt på grund av oro och rädsla, men tyvärr finns oroskänslan spridd i samhället.

Den oro för att drabbas av brott och kriminella gärningar begränsar individens liv och frihet att umgås.

Moderata seniorer vill:

* Minska möjligheten att lägga ner brottsutredningar i förtid

* Stärka rättsväsendet - krossa gängen

* Rekrytera fler poliser, till exempel genom betald utbildning samt se över lönenivåerna

Carin Ramneskär (M)

ordförande Moderata seniorer Fyrbodal

Inger René (M)

ordförande Moderata Seniorer Västra Götaland