Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sverige har världsrekordet att hålla fred

Det var längesen Sverige gick i krig, 208 år sedan. Det var däremot inte längesen Nato gick i krig, det var elva år sedan.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Sverige har världsrekordet att hålla fred, bland annat eftersom vi hållit oss från allianser, typ Nato. Vi har hållit oss från krig, något Socialdemokraterna vill ändra på.

Sverige har varit ett respekterat självständigt land som har medlat mellan länder, åsikten har varit att man löser konflikter med fredliga medel, inte med krig. Men idag pratar ingen Socialdemokrat om konfliktlösning eller avspänning istället ses det till exempel som självklart att kriget i Ukraina inte bara kan utan ska lösas med vapen.

Samtidigt säljs Nato in i Sverige som en oskuldsfull försvarsallians, men Nato bombade forna Jugoslavien utan lagstöd och hjälpte rebeller i Kosovo att bryta sig loss. 2011 attackerade Nato Libyen, störtade ledaren där och landet i kaos något som syns än idag, det blev en grogrund för IS och enorma migrantströmmar från Afrika.

Idag är Nato och Ryssland på kollisionskurs, de har avbrutit alla samtalskanaler vilket ökar krigsrisken. Skulle vi gå med i Nato blir vi automatiskt deltagare om ett sånt krig skulle starta. Vi var utanför Nato under Kalla krigets 45 år då Sovjet låg närmare Sverige men inte ens då var debatten så hysterisk som den är nu. Har Socialdemokraterna tappat förnuftet i frågan?

Nej till Nato