Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett ärofyllt och hedersamt förtroendeuppdrag där du kan driva dina frågor och fatta beslut som styr hela kommunen, skriver debattören. Bild: Stefan Bennhage
Ett ärofyllt och hedersamt förtroendeuppdrag där du kan driva dina frågor och fatta beslut som styr hela kommunen, skriver debattören. Bild: Stefan Bennhage

Sverigedemokraterna – ni måste ta debatten

Replik
Vill enbart göra SD till åtlöje?, 17 december.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Välkommen till Lilla Edets kommunfullmäktige! Du är nu ledamot i kommunens högst beslutande organ. Ett ärofyllt och hedersamt förtroendeuppdrag där du kan driva dina frågor och fatta beslut som styr hela kommunen. Det är stort!

Men det är också ett uppdrag som förpliktigar. Förpliktigar till att följa de lagar och regler en kommun omfattas av. Förpliktigar till att införskaffa sig tillräckligt med kunskap för att förstå hur en kommun fungerar. Det förpliktigar till att ta ansvar. Förpliktelsen omfattar alla – också dig och övriga sverigedemokrater.

Men Anders, hur förvaltar du ditt uppdrag? Du vill ju inte ha några ”apatiska politiker” så hur kan du motivera att du vid vårt senaste kommunfullmäktigesammanträde satt stilla på din stol och inte begärde ordet en enda gång. I fyra timmar satt du och teg. Du har väl inte en apatisk politiker? Anders, du kunde ju faktiskt bemöta min kritik under pågående sammanträde i stället för att vänta två veckor och kommunicera med mig via insändare i tidningen.

Vi övriga partier har många gånger fått kritik för att vi inte tar debatten med er. Jag har försökt. Jag har lagt rasismen, homofobin och kvinnofientligheten åt sidan. Jag har gjort det lätt för er genom att ställa frågor på något ni själva konstruerat – er egen budget, era påståenden och era mål. Konkreta och enkla frågor – men som ni konsekvent inte lyckas svara på. Ni är åtta sverigedemokrater som inte ens försöker debattera er egen budget. Det är faktiskt ganska dåligt. Den 5 december hade vi ett sammanträde med fastställd dagordning innehållande punkter med fri debatt före beslut. Att ni då erbjuder mig svar efter mötets slut funkar ju inte. Ni måste ta debatten innan beslutet fattas, efter är det ju liksom försent. Anders, det är grundläggande kunskap som du som ledamot ska ha. Vi kan inte ha några regler för oss övriga partier och sedan andra speciella regler för er i Sverigedemokraterna. Det är lika för alla som gäller.

Brevväxling i alla ära, men nästa år tycker jag du ska du ta ditt uppdrag på allvar och ta debatten från talarstolen. Det är du förpliktigad att göra och då slipper du och dina partikompisar göra er själva till åtlöje. Sätt en ära i uppdraget och inte i masstillverkning av offerkoftor. Ni har ett ansvar nu. Ta det. Det är ni skyldiga våra kommuninnevånare och framför allt dem som röstat på just er.

Linda Holmer Nordlund (V)

ledamot Lilla Edets kommunfullmäktige

Ett ärofyllt och hedersamt förtroendeuppdrag där du kan driva dina frågor och fatta beslut som styr hela kommunen, skriver debattören.