Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Pontus Lundahl/TT
Bild: Pontus Lundahl/TT

Sverigedemokraterna och omsorgsnämnden

Det har varit ett väldigt jobbigt år för alla i omsorgen, för både boende, personal och anhöriga på grund av pandemin. En del har drabbats hårdare än andra, men alla har drabbats på något sätt. Vi Sverigedemokrater sänder en tanke till er alla.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Trollhättans stad vill vara en attraktiv arbetsgivare och få fler människor att vilja jobba inom omsorgen och få personal att stanna kvar. För att få mer personal och få personal att stanna kvar, så är schemat en viktig del och att man lyssnar på personalen. Vi vet att många är missnöjda med sina scheman och att ingen lyssnar på dem.

Det har varit omflyttningar och neddragningar både här och där gällande de boende och personal i omsorgen. Det får vara nog med besparingar nu. Vi anser att vid behov ska omsorgsnämnden äska pengar/ökad budgetram, så att inga fler neddragningar behöver göras för att hålla en budget i balans. Vi Sverigedemokrater har yrkat på att äska pengar/ökad budgetram i stort sett på varje omsorgsnämndsmöte, men har hela tiden fått avslag. Målsättningen för när delade turer skulle vara borta uppfylldes inte. Trots pandemin, så måste en ny målsättning sättas. Undrar när?

Vi förväntar oss att omsorgsnämnden kommer att hålla måltalen av antal personal hos omsorgstagare inom hemtjänsten under en 14-dagarsperiod. Det innebär att i år ska det vara 16, nästa år 14 och året därpå 12 stycken. Det hade ju varit ännu bättre med 10, men det är ju en början i alla fall. Att sju kylda matlådor ska lämnas en gång i veckan hos omsorgstagare och ställas in i deras kylskåp, det är vi fortfarande skeptiska till. En viktig sak till, det är människor som jobbar i hemtjänsten och omsorgstagarna är också människor. Sluta jaga minuter.

För framtida nybyggnationer av LSS-boenden ska omsorgsnämnden lyssna till Socialstyrelsens råd gällande storlek på boendet, antal boende och lokalisering. Inga fler försök av tvångsförflyttningar av fungerande LSS-boenden till institutionsliknande områden. Glöm inte att IVO gett en hel del kritik om både det ena och det andra under året som gått. Men nu ser vi framåt.

Sverigedemokraterna Trollhättan

Monica Tenberg

Ledamot i omsorgsnämnden och kommunfullmäktige