Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Christine Olsson/TT
Bild: Christine Olsson/TT

Sverigedemokraterna ser sig som räddare i nöden?

Italien, Spanien och Tyskland. Alla tre med en historia vi aldrig vill återse, just därför gäller det att mota tillbaks de onda krafterna. Jag pratar om fascismen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Fascismen är på frammarsch i stora delar av världen. I USA, Ungern, Turkiet, Indien och även här i Sverige. Den får allt flera anhängare och partier med en fascistisk koppling går spikrakt uppåt i opinions­mätningarna.

Trots att vi har sett vad fascismen kan göra och har gjort med oss, är det många som blundar och anförtror sitt lands framtid i fascismens händer. Ett skrämmande faktum och som behövs ta itu med på direkten.

Receptet för fascism är alltid detsamma, oavsett var den kommer ifrån. Ledaren, som alltid är en man, fantiserar om ett mytiskt förflutet då allting skulle vara frid och fröjd, ett förflutet som ska ha förstörts av socialister, liberaler, feminister och invandrare. Ett förflutet som ska ha ­varit rasrent, traditionellt och patriarkalt.

För Mussolini var det Romarriket, för Erdogan är det det Osmanska riket och Viktor Orbán ändrar konstitutionen för att göra Ungern storslaget igen. Känns det bekant? Tänk på Trumps valslogan från 2015.

En gemensam faktor för att fascister ska kunna breda ut sig politiskt är att landet i fråga ska ha problem. Både Tyskland och Italien hade hög arbetslöshet och tuffa sociala problem.

Om en man som säger sig kunna rädda landet ur krisen kommer med enkla lockande lösningar, sam­tidigt som invånarna i landet är besvikna på de ledande politikerna brukar valet inte vara särskilt svårt.

Men faktum kvarstår, inte en enda gång har en fascistisk ledare och dess parti på riktigt lyckats hjälpa ett land fullt ut.

När nu Sverigedemokraterna målar upp sig själva som Sveriges räddare i nöden finns det väldigt få ute på högerkanten som på riktigt har några konkreta förslag på hur man ska rädda samhället. Det är mycket prat, men väldigt lite verkstad. Allt handlar enbart om att få bort alla invandrare.

Men, eftersom det Åkesson säger ”verkar bra” för många av SD:s väljare blir det accepterat och tas som sanning, trots att det mesta är ren lögn. Och när sanningen ifrågasätts, då ler fascister.

Socialdemokratin var den ideologi som tog Sverige ur krisen efter andra världskrigets slut. Vi klarade av att bygga upp ett land från grunden, där plikt och rätt var av högsta vikt.

Vi gjorde det då, och vi ska göra det igen. Utan ­fascism. Med solidaritet.

Elliot Blixt

ledamot SSU Trollhättan