Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Sveriges testkapacitet slog i taket i samtliga regioner

Coronapandemin visar att Västra Götalandsregionen behöver satsa strategiskt på test och analys – bristen på biomedicinska analytiker är snart akut.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Den 15 april var det biomedicinska analytikerdagen, vilket firades av vårdpersonal världen över. Under pandemin har denna yrkesgrupp arbetat med hundratusentals covidtester i veckan för att förse vården med test och analys-kapacitet i kampen mot covid-19. Pandemin satte regionernas brist på legitimerad personal i obarmhärtig blixtbelysning. Sveriges testkapacitet slog i taket i samtliga regioner, prover fick skickas utomlands och det hela följdes en intensiv ansvarsdebatt. Det blev uppenbart hur viktigt det är med legitimerad kompetens som kan göra kvalificerad analys - inte bara av covid-prover under också av alla dessa livsavgörande provsvar för cancer, infektioner med mera som levereras dagligen till landets patienter.

För grundproblemet handlar inte om brist på lokaler, instrument eller utrustning utan om att det saknas personal med rätt kompetens. Det behövs tusentals fler legitimerade biomedicinska analytiker till landets laboratorier och 18 av 21 regioner rapporterar brist på yrkesgruppen enligt Socialstyrelsen. I pandemins spår riskerar regioner snarare att tappa biomedicinska analytiker, eftersom andra aktörer börjat konkurrera om kompetensen. Denna yrkesgrupp blir allt mer eftertraktad i läkemedelsindustrin, på myndigheter, inom djursjukvård och inte minst i den växande gruppen av privata företag som gör ”livsstils-testning” eller agerar underleverantörer till regioner. Det är klart att biomedicinska analytiker då väljer bort regionerna, när andra arbetsgivare erbjuder bättre löneutveckling och sundare arbetsmiljö.

Västra Götalandsregionen måste vara attraktiv arbetsgivare för att motivera att fler biomedicinska analytiker vill söka sig till och stanna inom regionen, där de behövs mer än någonsin. På andra sidan krisen vill Vårdförbundet se en nationellt reglerad specialistutbildning och att biomedicinska analytiker får möjligheten att specialisera sig inom specifika områden.

Sveriges alla biomedicinska analytiker – tack för att ni finns!

Anne Karin Höglund

Ordförande Vårdförbundets avdelning Västra Götaland