Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: LEIF R JANSSON / TT

Tänk på oss doftöverkänsliga vid renovering och nybyggen

Nu har högsta instansen Mark- och Miljödomstolen tagit ställning. Doftsättning av inomhusluften i entréer och på toaletter i gallerior kan enligt Miljöbalken vara en olägenhet för personer med doftöverkänslighet, så kallad sensorisk hyperreaktivitet.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Två olika mål som rör doftsättning i Solna Centrum och Täby Centrum har prövats. Domstolen fastställer därmed de kommunala miljö- och hälsoskyddsnämndernas beslut om ett föreläggande att upphöra med doftsättning i de båda galleriorna.

"Vi är mycket glada över domstolens beslut som innebär att Miljöbalken kan användas för att skydda personer med doftöverkänslighet mot ofrivillig doftsättning av luften i gallerior, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet".

Kanske något för Trollhättans kommun, som ligger långt fram i miljötänket. Nu när Oden renoveras borde man verkligen ta detta i beaktande, så som i alla andra kommunala och offentligt ägda byggnader. Behöver även tänkas på Gallerian Etage och de som nu bygger nya lokaler på Överby. Befintliga affärer kan tänka på detta vid nästa upphandling av städmaterial. Använd ej oparfymerad såpa, då den innehåller tallolja som allergiker reagerar på.

Astmatanten