Ta ansvar för lärarlönerna så lärarna stannar kvar i yrket

Legitimerade och behöriga lärare är det som spelar störst roll för elevernas kunskapsresultat.

ANNONS
|

Därför borde samtliga kommuner ta sitt ansvar för att bekämpa en redan akut lärarbrist som av allt att döma fördjupas när vårt land nu välkomnar stora flyktingskaror. Dessvärre visar Lärarnas riksförbunds nya lönestatistik att alltför många kommuner smiter undan ansvaret. Mot bakgrund av det inflationstryck vi ser riskerar lärarna i år att få sänkta reallöner. Det vore förödande med tanke på den redan allvarliga lärarbristen. Lärarna måste garanteras en god löneutveckling genom hela yrkeslivet, där erfarenhet premieras.

I topptrion när det gäller förra årets löneutfall finns Hörby, Ljungby och Oskarshamn, som alla satsade uppåt fyra procent. I bottenligan, det vill säga kommunerna som höjde lönerna minst finns Trelleborg, Haninge och Jokkmokk, som alla satsade långt under två procent. Trelleborg är i särklass sämst med sitt påslag på nätt och jämnt en procent. Vi ser störst satsningar i norrlandskommuner, samtidigt som stockholmsregionen ligger lågt. Fler kommuner borde göra mer. Av de cirka 180 kommuner som hittills rapporterat in lönerna hamnar vi här i grundskolan Trollhättan på mittenskiktet med 2,32 procents lönepåslag 2021, vilket kan förbättras rejält.

ANNONS

Vi måste fortsätta förmå de skolansvariga att satsa på lärarna och studie- och yrkesvägledarna. Trollhättans stad måste ta ansvar för lärarbristen och göra något åt den. Trots att lärarlönerna har haft en svagt positiv utveckling de senaste åren, har det inte på långa vägar förmått rubba det orimliga faktum att lärarutbildning är en olönsam investering. Sacos årliga livslönerapport bekräftar gång på gång att många av lärarutbildningarna innebär en ekonomisk förlustaffär för individen. När studielånen är betalda har lärare lägre lön än många yrken som endast kräver gymnasieutbildning.

Ska lärare få en livslön som gör det mödan värt att utbilda sig så måste uppvärderingen av lärarlönerna fortsätta. Det är viktigare än någonsin för att vi ska få fler att välja, stanna i och även återvända till läraryrket. Med tanke på de historiskt stora överskotten inom kommunsektorn borde arbetsgivarnas möjligheter vara goda.

Åsa Fahlén,

förbundsordförande Lärarnas riksförbund

Monica Fors,

ordförande Lärarnas riksförbund Trollhättan

ANNONS