Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi vill inte lägga ner servicelinjerna – vi vill förbättra dem med, med bland annat turer på kvällstid, skriver debattörerna. Bild: Stefan Bennhage
Vi vill inte lägga ner servicelinjerna – vi vill förbättra dem med, med bland annat turer på kvällstid, skriver debattörerna. Bild: Stefan Bennhage

Ta fajten för servicelinjerna med oss!

Vi vill inte lägga ner servicelinjerna – vi vill förbättra dem med, med bland annat turer på kvällstid, skriver debattörerna.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det är få busslinjer som är så viktiga som servicelinjerna i Trollhättan. De är viktiga inte minst för funktionsnedsatta och våra äldre och linjesträckningen gör det möjligt för alla ta sig till och från bussen utan att behöva gå alltför lång sträcka. Det är linjer som dessutom används flitigt och är lönsamma.

Trots detta vill det moderatledda Västtrafik ta bort dem.

När avtalet skrevs år 2012 inför Västtrafiks övertagande av kollektivtrafiken i hela regionen – och med den skatteväxling som följde med avtalet – betonades behovet av servicelinjerna och dessa fanns därför med i avtalet. Men nu vill Västtrafiks moderatledda styrelse göra förändringar i sitt utbud och bland annat ta bort servicelinjerna och ändra förutsättningarna för seniorkorten, alltså den gratis kollektivtrafik från 65 år som Socialdemokraterna i Trollhättan infört.

M-ledda Västtrafiks argument för att lägga ner servicelinjerna är att de ”inte passar in” i deras utbud. De vill ha en ”likställighet” i alla de 49 kommunerna, och där finns inte våra servicelinjers motsvarighet. Istället vill man införa så kallad Flexlinje. Denna är kopplad till färdtjänst och måste förbeställas minst en timma i förväg. På Flexlinjen gäller inte heller seniorkorten som färdbevis, endast färdtjänsttaxa eller enkelbiljett. Linjesträckningen är dessutom helt annorlunda och enligt liggande förslag kommer linjen inte att passera nära våra äldreboenden, ej heller gå till Överby.

För oss är det här helt oacceptabelt! Vi vill inte lägga ner servicelinjerna – vi vill förbättra dem med, med bland annat turer på kvällstid.

Socialdemokraterna i Trollhättan säger absolut nej till nedläggning! Det finns inte på kartan att vi viker ner oss, utan vi tar fajt för servicelinjerna och för att seniorkorten, eller likvärdig möjlighet, ska finnas. Vi vill ha förbättringar av linjerna, med fler turer, inte minst på kvällstid.

Vill du också rädda kvar servicelinjerna? Då gäller det att du röstar Socialdemokraterna den 11 september!

Moez Dharsani (S)

Ordförande för Trollhättans Arbetarekommun

Paul Åkerlund (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan