Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
El? Har ni sett en eltraktor eller lastbil som skulle klara dagens arbetsuppgifter och vad skulle dessa kosta i så fall. Hur skulle en bonde eller åkeriägare ha råd med nuvarande straffavgifter eller vem ska betala, undrar insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson / TT
El? Har ni sett en eltraktor eller lastbil som skulle klara dagens arbetsuppgifter och vad skulle dessa kosta i så fall. Hur skulle en bonde eller åkeriägare ha råd med nuvarande straffavgifter eller vem ska betala, undrar insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson / TT

Tack till pensionär med gammal bil

Replik

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Roligt att få läsa en insändare från verkligheten och att den kom in i tidningen. Håller med dig men skulle vilja komplettera lite. Även om det mörkas så är utsläppen från privatbilismen som är yngre än cirka tio år bara några få procent av alla utsläpp i Sverige. Men ändå är det utan tvekan så att privatbilismen straffas hårdast med avgifter och skatter. Det har varit påslag med 30, 40, 60 öre för att förbättra kollektivtrafiken men på landsbygden har det förblivit oförändrat. Pengarna har däremot hamnat i städerna – särskilt storstäderna. Samma sak med miljöskatterna på drivmedel, el och så vidare.

Enligt Kalla Fakta så framförde en representant från miljöverket och en svensk miljöprofessor att det är skandal att staten subventionerar diesel till arbetsfordon men glömde bort att privatbilismen betalar fem-sex gånger mer i avgifter och skatter till staten. Man säger också att man borde lagstifta om förbud mot fossila bränslen om senast tio år? Har ni sett en eltraktor eller lastbil som skulle klara dagens arbetsuppgifter och vad skulle dessa kosta i så fall. Hur skulle en bonde eller åkeriägare ha råd med nuvarande straffavgifter eller vem ska betala.

Professorn säger också att det skulle vara förbjudet att använda pensionsfonderna till oljeindustrin. Man skulle i stället investera i alternativa projekt. Kanske lite rätt men investerarna av dessa fonder som redan beskattats av pensionärerna ska ju svara för att det ger en avkastning så riskfri som möjligt för att trygga pensionerna. Det har ju redan spekulerats med dessa fonder så att pensionären får arbete till minst 66,5 år för att få ut det han/hon skulle fått vid 65 år.

Slutligen verkar det ju som att landsbygden alltid ska subventionera storstädernas infrastruktur och bekvämlighet med "hittepå" avgifter men då kan man inte bo på landet utan får flytta till staden. Då växer landskapet igen och inhemsk mat och varuproduktion minimeras. När man sedan är tvingad att köpa importerat så är det inte billigt längre för det finns inte något att välja på. Då blir det dyrt för Miljöpartiet och dess vänner i storstäderna.

Mycket besviken