Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Tacka Trollhätteborna för pengarna

Socialdemokraterna slår sig för bröstet både i TTELA och på sociala medier över hur de lyckats få kommunen att gå med cirka 200 miljoner kronor plus i år.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

De stryker under sin bedrift med devisen ”Det spelar roll vem som styr”.

Vad är det då som ligger bakom detta resultat? Givetvis så spelar de senaste årens kraftiga skattehöjningar in. Plus det faktum att staten gett Sveriges kommuner mycket pengar i år som kompensation för kostnader kopplade till pandemin. Dessa pengar för till exempel äldreomsorgen, har inte använts till det som de var tänkta för, utan har istället samlats på hög. En pluspost för äldre på över 20 miljoner som alltså inte använts i verksamheten.

En tredje stor del fanns redan från början av året som en budgetpost, reserver, som man redan från början visste var kraftigt överdrivna, men som ”gömmer” en del av skattehöjningen. Försäljningar och en bättre utveckling av skatteunderlaget är också bidragande orsaker.

Om det vore så att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet hade arbetat mer effektivt, hittat andra arbetssätt med en ökad kvalité i verksamheterna, ja då hade jag gratulerat dem. Men att som nu hävda att man gjort ett gott arbete med att få ihop 200 miljoner kronor, när skattebetalarna har lagt ut merparten av dessa, är inte lite magstarkt. Närmast provocerande.

Paul Åkerlund borde istället rikta ett stort tack till Trollhätteborna som genom skatter och avgifter sett till att det blivit ett stort överskott även i år. För det är de som betalar kalaset, inte Socialdemokraterna.

Peter Eriksson (M)

Trollhättan