Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Johan Nilsson/TT

Tar prov på alla som läggs in med coronasymptom

Svar på insändare ”Hur är det med vården på Näl?”, 12 maj.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Britt, jag beklagar att du och din syster känner oro för eventuell smitta av covid-19 i samband med den vård som din syster får på Näl efter sin svåra hjärtoperation.

Du undrar varför inte alla patienter testas först innan de läggs in på sjukhusets vårdavdelningar. Det skulle vara ett hot mot patientsäkerheten eftersom det skulle fördröja vården för dem som behöver sjukhusvård för andra sjukdomar än covid-19, i väntan på provsvar. Dessutom ger testet inte ett rättvisande svar förrän minst 24 timmar efter symptomdebuten.

Vi tar prov på alla patienter som läggs in på sjukhuset för symptom på coronavirus, och de vårdas på särskilda avdelningar, i väntan på provsvar och vid eventuellt positivt provsvar.

Som du påpekar är inkubationstiden för covid-19 upp till 14 dagar och det innebär att patienter som vårdas på sjukhuset för andra sjukdomar även kan visa symptom för covid-19 efter någon veckas vårdtid. Då gör vi smittspårning, som bland annat innebär den information som din syster har fått, om att hon ska vara uppmärksam på symptom.

Våra medarbetare följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer för att minska riskerna för smittspridning, både i vården av patienter som är konstaterat sjuka i covid-19 och andra patienter.

Det är viktigt för oss att våra patienter och deras närstående känner sig trygga med den vård de får i NU-sjukvården. Därför kan din syster gärna ta kontakt med patientvägledare på de enheter som är ansvariga för hennes vård. De nås via NU-sjukvårdens växel 010-435 00 00.

Magnus Söderbergh

chefläkare NU-sjukvården