Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Tidigare sågs den svenska skolan som ett föredöme

Vad sker med svenska skolan där eleverna kan lämna gymnasiet utan godkända betyg.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Och ännu värre inte kommer in på gymnasiet, för att inta ha godkända betyg efter grundskolan.

Friskolorna tror sig vara unika och kan sätta höga betyg, mestadels med så kallade svenska barn och ungdomar. De som satsar på idrott och kultur. Vad göra åt vinstutdelning? Den svenska skolan – marknadsskolan, som sägs vara unik och om något ska sparas på, så är det inte på skolorna? Det har visat sig att kunskapen hos dem som söker sig till högskolorna/universiteten har sämre färdigheter än tidigare, sett över tid.

Att ha skolpeng och samtidig ha besparingar plus att friskolorna har brist på skolbibliotek, medan kommunernas egna skolor har skolbibliotek. Ska något debatteras så är det svenska skolan, från förskolan till universiteten. De som missar målet som barn/ungdom bör ha chansen att gå på folkhögskola och det så kallade komvux.

En skolpeng som kan hamna på aktieägarens bord är en tappad peng och en tappad individ. Tidigare sågs den svenska skolan som ett föredöme, men i dag satsar skolan hej vilt. Friskolorna bör möta upp med att vara tillmötesgående i olika former av lärande.

Ulf Jansson