Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Naina Helén Jåma/TT
Bild: Naina Helén Jåma/TT

Till ansvariga politiker gällande äldrevården i Trollhättan

Hur tänker ni när ni bland annat drar in källsortering för våra brukare i hemvården?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Trodde att denna stad var en miljöstad och även uppmärksammats för detta? Kontentan av detta blir att många brukare mår dåligt eftersom dom vill göra rätt för sig och källsortera som dom kanske själva gjort i alla år. Men det nya är att dom inte själva orkar bära ut den längre. Kartonger, plast, konserver med mera hamnar nu under diskbänken i dom brännbara soporna.

Ringa "Lilla hjälpen" är tydligen ert förslag, men vem ska ringa? Alla brukarna vill inte och vi personal hinner inte med detta.

Dom som har ringt är relativt pigga och kan öppna dörren själv och plocka ihop sitt avfall själva. De som vi använder dörrgömma till och inte kan öppna själva, och inte orkar plocka ihop det själva – hur är det tänkt där? Många dörrar har tagg utanför dörren för att vi ska komma in genom ytterdörren, hur är det tänkt där då?

Många brukare får bland annat hem inkontinensskydd och annat material i stora kartonger. Skrymmande saker. Vem ska bära ut dem eller vem ska stå och klippa itu dom så dom får plats i brännbara soporna? Vi personal får ingen tid för att vara behjälpliga med detta i alla fall.

Dom flesta bostadsbolag har idag tillgång till källsortering utanför sina hus eller i närheten. Det här är ett problem som måste lösas.

En undrade från en hemvårdsgrupp i Trollhättan

Svar direkt:

Jag håller med om att det är väldigt tråkigt att det inte finns möjlighet till källsortering i hela staden/kommunen. Lagstiftningen är tydlig med att de biståndsbedömda insatser staden erbjuder måste kunna erbjudas alla invånare oavsett var de bor i kommunen.

Det är inte staden som ensidigt kan bestämma var det finns placerade återvinningsstationer. Det är samhällsbyggnadsförvaltningen som

ansvarar för kontakter med förpackningsindustrin och jag vet att de jobbar med frågan för att försöka få till en lösning så att det finns möjlighet till källsortering i hela kommunen.

När det finns möjlighet till källsortering i hyreshus med mera så är det fullt möjligt att få det som biståndsbedömd insats och därmed hjälp av hemtjänsten. Viktigt är att ni vänder er direkt till er enhetschef med praktiska frågor. Ni är också välkomna att höra av er direkt till mig.

Lena Hult (S)

ordförande omsorgsnämnden Trollhättans stad