Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Tillsammans är vi starka!

Den svenska yttrandefriheten är en grundbult i vårt demokratiska system och den måste vi vara rädda om och försvara.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det måste vi göra, trots att den ger utrymme för propagandistiska hetspolitiker som utnyttjar och gömmer sig bakom den för att sprida unkna budskap som hör hemma på rasbiologins kyrkogård.

Tyvärr göder de extrema krafterna varandra. Den ynkrygg med rasistisk agenda som turnerar Sverige runt och sprider hat vill inget hellre än att skapa kaos och förödelse och konflikt. Andra drar på sig masker och uppviglar, också helt utan hänsyn till sina medmänniskor. Ytterligare andra förenklar och fördummar.

Under påskhelgen fick invånarna i Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro och Landskrona se sina gator och allmänna platser förvandlas till scener av kaos och uppror när yttrandefriheten tagits som gisslan för att sprida hatets budskap.

Det hatpolitiker önskar är kaos och våldsamma upplopp. Det ”bevisar” deras tes. Men oavsett hur rutten en politisk provokation kan tyckas vara kan det aldrig legitimera våld. Aldrig!

Torsdag den 12 maj var det Trollhättans (o)tur att vara plats för Paludans gäng att sprida sitt hat. Men detta var också dagen då Trollhätteborna visade att han inget har att hämta här.

Trollhättan är en mångkulturell stad. Det är en styrka. Men det kräver också något av oss som bor här. Att vi visar varandra respekt. Att vi inte ger efter för dem som vill splittra. Och att vi inte accepterar intolerans och rasism. Det var detta vi visade i går.

Ett stort tack till alla er som lagt ner själ, hjärta och kraft för att förhindra upplopp. Det är ni som på olika sätt och i olika sammanhang gör stora uppoffringar för vårt gemensamma samhälle, som är ryggraden i den svenska demokratin. Polisen, stadens tjänstepersoner, skolpersonal, politiker, föreningar, trossamfund, näringsliv, föräldrar och alla andra som jobbar för vår gemensamma trygghet, som ställer upp på er fritid och formar vår stad utifrån demokratiska värden och som tar kampen mot orättvisor varje dag.

Den styrka som visades denna dag drar vi lärdomar av, som vi använder för att tillsammans bygga Trollhättan starkare. Vi vill. Vi kan. Vi vågar!

Paul Åkerlund (S)

Kommunstyrelsens ordförande

Monica Hanson (S)

Kommunstyrelsens vice ordförande