Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Jurek Holzer/TT
Bild: Jurek Holzer/TT

Tomten ryter till om ensamheten!

Julen nalkas och med den flera helgdagar i rad. Efterlängtad ledighet för många och mycket mer arbete för en del. Spännande tider med hårda klappar för småfolk som upplever sina första jular. Helvetet med hela badkar fulla av ångest och ensamhet för andra.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Julen anfaller oss olika. Förvånansvärt många människor blir illa till mods vid tanken på vår största högtid. I köpcentren hör man redan i september uppgivna fraser som ”Jag tycker inte om julen, jag vet inte vad det beror på, men jag gör det inte. Måtte den snart vara över!”

Alla som plågas av julångest blir kanske inte så mycket gladare av vårt slentrianmässiga god jul­ande hit och dit. Till intet förpliktigande. Annorlunda skulle det kanske kännas om önskningen åtföljdes av en inbjudan: ”Kom och fira med oss!” På ren svenska dela gemenskapen – förutsatt att vi har någon gemenskap att dela med oss av förstås.

Någon galamiddag talar vi inte om här utan bara något så enkelt som grötfrukost på julaftonsmorgonen eller ännu smidigare, julkaffe med dopp mitt på dagen. Var och en gör en insats efter förmåga. Vi skulle på så sätt väsentligt kunna minska ensamheten och förhoppningsvis öka välmåendet för ännu fler vid stora högtider som jul. Litet mindre att göra för polisen, räddningstjänsten och akuten kan det också resultera i.

Bor du i Sandviken är du lyckligt lottad. Då kan du gå till folkbiblioteket som har öppet varenda dag. Tidigare julaftnar har det vankats glögg och peppar­kakor, så varför skulle det vara annorlunda i år? I Säffle är det inte heller så illa. Där bjuder självaste ICA Kvantumhandlaren in till julbord i butiken just på julafton. Pizzeriorna i många av våra svenska städer är ofta öppna. De fattade tidigt galoppen kring vikten av julöppet. Kanske för att de ibland blev uppsamlingsplats för julfirare som gått i kvav. Pizzabagare som socialarbetare.

Fler etablissemang skulle kunna göra som Aftonbladet rapporterar på nätet lördag 26 oktober: ”Julen innebär lågsäsong för Järnvägshotellet i Skara. Men istället för att stänga dörrarna så öppnar de upp och bjuder in alla som vill ha sällskap på julafton.

– Det kommer delas julklappar och för den som vill får man tillbringa natten här, säger Jessica Winbladh som driver hotellet.”

Hur ser det ut i Vänersborg och Trollhättan på julafton? ryter Gammeltomten.

Tomtefar