Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Träffa barn från andra skolor – likadant klädda är positivt

Replik
Svar till insändare ”En av årets värsta skoldagar”, 29 augusti.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Bäste ”Compassio”. Jag förstår av innehållet i din insändare, att du är en person som aktivt jobbar för de barn och ungdomar som har det kämpigt på olika sätt, och det hedrar dig. De barnen behöver många, engagerade, kloka vuxna runt sig som stöttar dem i deras vardag.

Däremot har jag svårt att förstå din kritik mot ett arrangemang som Klassjoggen.

Klassjoggen har många viktiga värden som jag vet att våra skolbarn behöver få ta del av. Du nämner flera av dem i din insändare och jag kan omöjligen se något dåligt med dem! De tål tvärtom att upprepas! Att komma in till centrum och träffa barn från andra skolor, där alla är likadant klädda, är för de allra flesta barn något positivt. Just detta, ”att alla för en dag bär samma tröja" har ett större inkluderande värde än vad många förstår! Att för en dag se ut ”precis som alla andra” är för många barn stort och viktigt! Att få en vattenflaska och en gympapåse är för flera barn fantastiskt! (Många har ”vattenflaskor i drivor” hemma men alla har inte det!).

Vad gäller dina tankar om att eleverna är ”reklampelare” blir jag lite förvånad. Klassjoggen är ett arrangemang som kostar pengar. Att ombesörja transport till centrum och förse de 4358 eleverna med tröjor och goodiebags har ju en prislapp. Som du fick till svar från Utbildningsförvaltningen så bekostar inte skolorna elevernas deltagande i Klassjoggen. Däremot har vi flera företagare i kommunen som tycker att arrangemanget är något bra och behjärtansvärt och därför har valt att gå in och stötta ekonomiskt. Det är ju fantastiskt att vi har så kloka, fina företagare i vår kommun som vill bidra till bättre hälsa för våra barn!

Jag får en känsla av att du aldrig stått nere i centrum och tagit del av den energi och glädje som barnen sprider denna dag? Om inte, vill jag verkligen rekommendera dig att ta dig dit! Det ger en varm känsla inombords. Det finns dessutom lärare och ett hundratal glada, hjälpsamma funktionärer runt hela arrangemanget, så säkerheten är väl ombesörjd.

Och nu till din hjärtefråga; De barn som av olika anledningar inte kan delta i Klassjoggen.

Du har rätt i sak. Klassjoggen fungerar inte för alla. Jag har själv ett barn med neuropsykiatriska funktionsvariationer så jag vet vad jag talar om. Men jag tänker att vi måste lita på våra mycket kompetenta lärare som gör bedömning för vart och ett barn. Grundsärskolan till exempel kör en egen start på annat klockslag. För vissa barn lämpar sig någon aktivitet på skolan bättre och då får den/de eleverna stanna på skolan med personal den stunden. Och det kan ju synas exkluderande, visst, men därtill att såga hela arrangemanget, där flera tusen barn får möjlighet att röra sig, känns inte så nyanserat.

Alla aktiviteter passar inte alla barn. Det är friluftsdagar, Klassjoggen, skoljoggen, cykelutflykter och idrottsdagar på Edsborg bland annat. Ska vi helt ta bort denna typ av aktiviteter för att det finns elever som inte vill/kan delta? Bättre vore väl att fokusera på hur vi hittar bra, meningsfulla aktiviteter som innefattar motion och glädje för de elever som inte klarar att delta i ovan nämnda skolaktiviteter? Du Compassio, verkar ju vara en insiktsfull, engagerad person, som säkert har många innovativa, kreativa ideér och tankar på hur dessa skulle kunna se ut! Mitt förslag till dig är att du kontaktar skolförvaltningen eller möjligen arrangören för Klassjoggen och presenterar dina idéer. Jag har själv haft förmånen att under flera år jobba i organisationen Alliansloppet och jag vet att de är öppna för nya idéer och de är inte rädda att tänka utanför boxen!

Eva Sanz De Velasco