Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Trollhättan bör införa "det fria matvalet"

Den vardag vi upplevt detta år under pandemin är inte någon annan lik. Pandemin har drabbat oss alla på ett eller annat sätt.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Dess följder är ännu inte ens överblickbara. Människor har dött, varit svårt sjuka och äldre har isolerats. Detta har tvingat fram andra vanor hos oss alla. Trollhättans företag, främst restaurangverksamheten har drabbats hårt. En del är intill konkursgränsen. Samtidigt som Trollhättans stad lanserat att de kommer att införa en veckoleverans av sju kylda matlådor till våra äldre. Det infaller samtidigt som en del restauranger får slå igen för att kundunderlaget sjunker. Detta ger anledning att tänka nytt och se andra möjligheter. Alla behöver god och näringsrik mat. De flesta är måna om att själva välja hur de ska leva sitt liv, vilken mat de vill ha och om den ska vara varm eller kall.

Det handlar om värdighet och respekt. Just nu möts dessa problem på vägen och möjligheter finns för alla att välja nytt och att välja rätt och som man vill. De äldre som inte vill ha sju kylda matlådor i veckan bör säga nej till detta och avbeställa den delen av sin hemtjänst. De restauranger som har för litet kundunderlag bör fundera på om de har möjlighet att för en rimlig peng leverera varm och god mat varje dag till dessa äldre. De äldre blir bara fler och fler i framtiden. Kundunderlaget kommer att öka och det ger en särskild nisch vid sidan om den vanliga restaurangverksamheten. Passa på nu att erbjuda de äldre som vill ha den varma, goda och nyttiga maten de behöver.

Ge dem den dagliga leveransen och gör det till ett lågt pris. Det är mängden av leveranser som på sikt kommer att inbringa en stabil kundkrets och vinst. Kanske kan pandemin ge några positiva och bra ringar på vattnet. Äldre ska bestämma själva och välja själva. Det är deras vardag vi liberaler vill värna om. Men vi värnar också om företagandet i kommunen. De restauranger som funderar i dessa banor bör annonsera och göra sina erbjudanden synliga för alla våra äldre. Just nu kan det sitta en äldre där, ensam hemma och rådvill. Insatsen blir dubbel glädje och alla tjänar på detta.

Alla i Trollhättan, även våra äldre förstås, ska själva bestämma vem som ska leverera mat till dem. Det ska definitivt inte Trollhättans stad göra. Det är dags nu att tala klarspråk och göra de äldres röst hörd och införa ”Det fria matvalet”.

Eva Castberger

medlem i Liberalerna