Trollhättan - en stad i kris

Åkerlund (s) har i en insändare 18 november velat måla kommunen i ljusa färger och lyfter bland annat upp ekonomin.

ANNONS
|

Av underlaget för 2022 års budget framgår dock: "För att på lång sikt ha en hållbar ekonomisk utveckling för att upprätthålla god ekonomisk hushållning måste därför intäkterna öka eller kostnaderna minska alternativt en kombination."

Kommunens intäkter räcker alltså inte på sikt om inte svångremmen dras åt eller kommunalskatten ökas. Åkerlund talar inte om skattehöjning innan ett val. Skattehöjningen kommer istället som en överraskning efter valet, vilket skedde en månad efter valet 2014 respektive valet 2018. Frågan är om Åkerlund hösten 2022 slår till med ännu en skattehöjning.

Åkerlund har faktiskt silvermedalj i Sverige när det gäller skattehöjningar sedan 2014. Under samma period har invånarna i 159 av Sveriges 290 kommuner åtnjutit sänkt eller oförändrad skatt.

ANNONS

Det mest uppenbara slöseriet med skattemedel är bygget av Nya Sylteskolan för en halv miljard där idag fyra av tio platser står tomma fast närliggande skolor lagts ned. När befolkningsprognosen är orealistisk så bygger man för skolelever som inte finns. Skattebetalarna tar notan!

Åkerlund nämner även att våldsbrott har minskat till "all time low". Enligt Brottsförebyggande rådet har denna typ av brottslighet minskat från november 2020 i hela Sverige på grund av ändrat beteende på grund av pandemin. Åkerlund vill vifta bort folks oro som en "upplevd oro" som "späds på av oppositionen". Brottsförebyggande rådets databas över anmälda brott talar ett annat språk. Ser vi på Västra Götalands kommuner var risken är högst att utsättas för brott så hamnar Trollhättan enligt färskaste statistik på plats 5 år 2021 gällande rån. Beträffande risken för att en vuxen skall bli misshandlad av en obekant är platsen 7 för män och 17 för kvinnor år 2020.

Åkerlund vill även att väljaren ska tro att arbetslösheten är på väg ned i Trollhättan. Siffrorna är korrekta men ändå missvisande. På grund av pandemin förlorade många jobbet 2020. Åkerlund jämför i praktiken pandemins höjdpunkt med en punkt där arbetslivet återhämtar sig, vilket inte är rättvisande. Jämför man istället oktober 2019 med oktober 2021 så ser vi att arbetslösheten i Trollhättan ökat från 10,5 procent till 10,7 procent, vilket är högst i Västra Götaland.

ANNONS

Till sist har vi en kris på bostadsmarknaden därför att kommunen sporrat till byggande av orealistiskt många lägenheter, vilket gjort att det blir allt svårare att sälja sin lägenhet. När äldre villaägare säljer och flyttar till Vårvik drabbas förmodligen även villamarknaden.

Åkerlund lyfter även fram ökning av företagande och minskning av konkurser som att det går bra för Trollhättan. Även det är ett nationellt fenomen som många menar beror på de lättnader för företag och företagande som införts på grund av pandemin.

Åkerlunds lista över kommunens framsteg visar sig inte hålla en kritisk granskning. Kommunen är i kris. Så länge den styrs av Åkerlund som vill förringa krisen och sitt eget bidrag till den så lär krisen fortsätta.

Dag Kihlman

ANNONS