Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TTELA
Bild: TTELA

Trollhättan halkar efter

I en artikel i TTELA pekas Trollhättan ut som en framtidsstad.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

I botten finns en konsultrapport som talar om hur folk flyttar ut från storstäderna till mindre städer.

Fler flyttar till exempel från Stockholm än till Stockholm, vilket innebär att staden har ett "negativt inrikes flyttnetto".

Sanningen är dock den att Trollhättan halkar efter under Åkerlunds ledning. De senaste fyra åren har Sveriges kommuner i genomsnitt ökat sin befolkning med 5,3 procent. Trollhättan har bara ökat med 3,7 procent. Trollhättan kan jämföras med Lilla Edet och Kungälv som ökat med 8,1 procent respektive 9,8 procent under samma period. Ser vi på kommuner i Västra Götaland som är lika stora som Vänersborg eller större så ligger Trollhättan på plats tio och Vänersborg på plats elva i ligan.

I snitt 360 personer ökar Trollhättan sin befolkning med per år. Nästan hälften av befolkningsökningen beror på att det föds fler än det dör. Inrikes flyttnetto, som enligt TTELA:s artikel ska bli positivt för Trollhättan, har stadigt varit negativt de senaste fyra åren. Trollhättan tappar alltså folk till andra kommuner. Åkerlunds två bamsehöjningar av skatten var ett rejält skott i foten. Den som är det minsta insatt i byggmarknaden i Trollhättan vet att byggbolag har svårt att sälja nya lägenheter. Ändå vräker kommunen ut bygglov.

Än värre är att Åkerlund drivit igenom att Eidar ska bygga 300 lägenheter på Vårvik. Kostnaden per lägenhet har inte framgått. Men det kommer säkert att krävas 2,5 miljoner per lägenhet. Eidars lånebehov kommer att öka med 750 miljoner. Sedan ska Arena Älvhögsborg bygga höghus och måste låna. I allt detta är det vi som är skattebetalare som kommer att få stå som borgenärer. Så vitt jag förstår har de borgerliga inte tagit strid mot varken hotellbygget eller Eidars planer. Det betyder att de stillatigande ser på när Åkerlund sänker staden allt djupare i låneträsket.

Borgerlig politik borde vara att verka för att Eidar minskar sitt bostadsinnehav så att de på sikt inte behöver skattebetalarna som borgenärer. Borgerlig politik borde vara att skapa förutsättningar för byggnation och överlåta till den privata marknaden att bygga och ta riskerna. Borgerlig politik borde vara att försvara villaägarna från den kapitalförstöring det blir om grannen får lov att bygga höghus som sänker tomten i skugga. Borgerlig politik borde vara att slå näven i bordet när Åkerlund vill starta hotell. Borgerlig politik borde vara att fråga Åkerlund hur han kunde bygga en skola för drygt 500 miljoner när den sedan står till 40 procent tom.

Varför finns det inget parti i Trollhättan som aktivt går emot bygghysterin? Vilket parti försvarar i praktiken skattebetalarnas intressen och skyddar den som äger sin bostad? Särskilt borgerliga väljare bör inför nästa val ta sig en rejäl funderare på vilka partier som i handling och inte bara i ord för en borgerlig politik.

Dag Kihlman