Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jerry Lövberg
Bild: Jerry Lövberg

Trollhättan står starkt för framtiden!

”Å ena sidan känner vi problemens svårigheter, å andra sidan är vi medvetna om våra möjligheter. Vi går mot framtiden med kunskapen som instrument och övertygelsen som drivkraft. Och uppgiften kan aldrig bli för stor. Ty politik – kamrater – det är att vilja något.”

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Citatet är avslutningen på ett klassiskt tal av Olof Palme 1964. Det har gått många år sedan dess, men drivkraften och den röda tråden i socialdemokratin består: Att skapa ett bättre samhälle för alla, inte för några få.

Det finns otaliga exempel, i stort och smått, där vår vilja och drivkraft manifesteras. Ett färskt exempel kunde ses i helgen, med eventet på Innovatum. På 80-talet var området en ”industrikyrkogård”, som dåvarande ägaren (och den moderatledda oppositionen i Trollhättan) ville riva och bygga bostäder à la ett miljonprogram. Socialdemokraterna sa, tack och lov, nej. Vi såg problemet men också möjligheterna. Vi använde kunskapen från historien och byggde för framtiden. Vi ville något med området, något mer än bara ett nytt, ordinärt, bostadsområde på den plats som varit så betydelsefull för Trollhättan och dess invånare under mer än 100 år.

I dag är det nästan lika många som åker till jobb på Innovatumområdet som det gjorde när Nohab var som störst, på 1920-talet. Hade en annan politik fått råda hade det inte skett.

Sedan 1996 finns Film i Västs huvudkontor på Innovatum. Det gör det tack vare socialdemokratiska politiker i Trollhättan. Sedan 1997 har Film i Väst medproducerat över 300 filmer, många av dem prisbelönta. Förutom den goodwill och ”stjärnglans” som filmen gett Trollhättan har åtskilliga företag skapats som en direkt koppling till filmen och tillsammans skapar de flera hundra årsarbeten i staden. Det är jobb som funnits någon annanstans, om en annan politik fått råda. För precis som med hela Innovatum-idén var den moderatledda oppositionen motståndare även till detta. Faktum är att oppositionen i Trollhättan sagt nej till i stort sett varje utvecklingsfas av Innovatum som gjorts.

Just nu är vi mitt i ett nytt stort utvecklingsprojekt, även denna gång på klassisk industrimark: Stridsberg & Biörck, som döpts om till Vårvik. Hela konceptet bygger på hållbarhet och framtidstänkande, i form av såväl miljö som socialt och ekonomiskt. Det är ett av Trollhättans vackraste område och vi vill ge möjlighet för alla Trollhättebor att kunna bo där – ung och gammal, fattig och rik, yrkesverksam och studerande, singel eller storfamilj. Det ska också vara ett område att leva i, nu och i framtiden. Men ännu en gång kantas vår vilja till förbättringar av en moderatledd höger, vars enda signum och drivkraft är att sälja till högstbjudande och låta marknaden styra efter sina principer.

Det skaver uppenbart hos högeroppositionen i Trollhättan att det går bra för staden. Vi står starkt rustade ekonomiskt och investerar för framtiden. För oss är drivkraften att använda våra resurser så att de kommer alla till del, inte några få. En kedja är inte starkare än dess svagaste länk. Vi måste ha ett samhälle som håller ihop, såväl nationellt som lokalt. Ingen ska lämnas i sticket, ingen länk ska lämnas skör. Framtiden bygger vi tillsammans, här och nu.

Paul Åkerlund (S)

kommunalråd Trollhättan

Monica Hanson (S)

kommunalråd Trollhättan