Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arbetslösheten är i topp i länet. Eidar är belånat upp över skorstenen och hyrorna måste höjas för att betala räntorna, menar skribenten. Bild: Stefan Bennhage
Arbetslösheten är i topp i länet. Eidar är belånat upp över skorstenen och hyrorna måste höjas för att betala räntorna, menar skribenten. Bild: Stefan Bennhage

Trollhätteborna har röstat för förändring

Arbetslösheten är i topp i länet. Eidar är belånat upp över skorstenen och hyrorna måste höjas för att betala räntorna, menar skribenten.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

De borgerliga partierna i Trollhättan har gått starkt framåt och en del gratulerar särskilt Peter Eriksson (m) för Moderaternas stora framgång. För egen del vet jag inte om det är rätt att gratulera Moderaterna. Åkerlund (s) har satt Trollhättan i en besvärlig sits. Grannkommunerna har högre befolkningstillväxt sedan skattehöjningarna gjort Trollhättan dyrast att bo i. Arbetslösheten är i topp i länet. Eidar är belånat upp över skorstenen och hyrorna måste höjas för att betala räntorna. Det kommer att krävas en hel del tuffa beslut för att städa efter Åkerlund och tyvärr kommer en och annan väljare 2026 att tro att det är Erikssons fel.

Maktskiftet är dessutom inte helt i hamn eftersom Centern teoretiskt kan slå sig samman med S och V. Efter riksdagsvalet 2018 var det en framgångsrik strategi för Centern att acceptera en Socialdemokratisk regering. Men priset för strategin 2018 kan bli att Centern marginaliserat sig själva i riksdagen efter 2022 om övriga borgerliga ensamma kan bilda majoritet.

Jag har full respekt för om Centern inte vill bilda majoritet med Sverigedemokraterna i Trollhättan. De borgerliga kan dock styra som minoritet, men det förutsätter att Centern, KD, Moderaterna och Sverigedemokraterna tillsammans tillsätter nämndernas ordförandeposter.

Det skrivs sällan om nämndernas ordförandeposter i massmedia, det vill säga om hur nämndernas presidier ser ut i form av ordförande och vice ordförande. Det normala i svenska kommuner är att majoriteten kniper ordförandeposten medan minoriteten får vice ordförandeposten. Eventuellt tillkommer även en andra vice ordförandepost. Presidiernas uppgift är att förbereda nämndernas arbete. Till exempel kan presidiet be den kommunala förvaltningen ta fram mer beslutsunderlag innan ett ärende tas upp i nämnden.

Socialdemokraterna i Trollhättan har stängt ute de borgerliga partierna helt från presidierna i nämnderna för att minska de andra partiernas insyn. Det betyder att Eriksson ensam fick bevaka allt för den borgerliga sidan. Han fick då prioritera bland möten och blev beskylld för att skolka. Det ligger givetvis nära till hands att så att säga hämnas genom att nu försöka utesluta Socialdemokraterna från alla presidier. Men jag menar att det är helt fel väg att gå. Att presidiet representerar olika grupperingar är bra eftersom det gör att fokus sätts på sakfrågor.

För att effektivt kunna styra Trollhättan menar jag att de borgerliga bör inrätta tre kommunalrådsposter där Centern och Moderaterna tar var sin och den tredje tillfaller Socialdemokraterna. S bör vidare erbjudas förste vice ordförandeposter och SD andre vice ordförandeposter. På det viset underlättas det borgerliga styret samtidigt som de tre blocken i Trollhättans politik lätt kan stämma av sin politik mot varandra. Det nya styret bör avveckla den halva kommunalrådsposten, som MP har just nu, samt de politiska sekreterarna och minska Trollhättans anmärkningsvärt höga partistöd. Att såsom en första åtgärd skära i de politiska kostnaderna är en klar signal till väljarna att det nya styret prioriterar kommunens kärnverksamhet.

Dag Kihlman