Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

TT missar solens verkan

I en artikel med rubriken ”Forskarnas svar på åtta klimatfrågor” har TT många felaktiga eller vilseledande uppgifter. Det sista avsnittet om IPCC och dess trovärdighet avgör om man ska tro på artikeln i övrigt.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Där beskrivs hur mycket arbete som läggs ner på IPCC:s rapporter. Men det är meningslöst, om man gör fel saker. Avgörande är resultaten: Har dess larm slagit in?

1) Söderhavsöarna skulle dränkas av stigande hav. De har flygfotograferats sedan 50-talet. Cirka 40 procent av dem växer i area och färre än tio procent krymper. Detta har IPCC vetat i alla de 30 år de existerat, men ändå upprepat larmet. På konferensen COP 25 i Madrid påstod FN-chefen Guterres att öarna håller på att försvinna.

2) Öknarna skulle växa, men de har krympt. Med mera koldioxid och värme växer det bättre. Jorden har blivit 13 procent grönare.

3) Skördarna skulle minska och öka svälten. FAO noterar att de ökat 40 procent på 20 år. Världsbanken noterar att en dryg fjärdedel av mänskligheten lyfts ur misär och svält på 25 år. Där finns nu färre än tio procent.

4) Havet i Arktis skulle vara isfritt sommaren 2013. I stället växte isen med 50 procent. Den 2 januari 2020 noterades ett nytt köldrekord för Grönland med minus 66 grader celsius.

5) Istäckena på Antarktis och Grönland är enorma med areor 32 gånger respektive fyra gånger Sveriges. Deras avsmältning har inte påverkat takten i havets stigning. Därmed finns inga tecken på att polarisarna kan försvinna.

6) Isbjörnarna hotades av utrotning, men stammen har växt från 5 000 på 70-talet till fler än 30 000.

IPCC är ett ”mellanstatligt” det vill säga ”politiskt” organ, vars majoritet utgörs av världens diktaturer utan naturvetenskapligt kunnande, många djupt korrumperade.

IPCC:s larm har nästan alltid slagit helt fel. De missar solens verkan liksom TT:s artikel gör det.

Sture Åström

nätverket KLIMATSANS