Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Hasse Holmberg / TT
Bild: Hasse Holmberg / TT

Tycker att dricksvattnet i Trollhättan och Vänersborg smakar illa!

Varför smakar kranvattnet illa i Trollhättan och Vänersborg?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Hur många kemikalier innehåller vattnet när det gått igenom reningsverket, och när vattenverket släpper ut det till konsumenterna.

Det fanns en tid när Göta älv var förgiftad med fotogen från Flygmotor, men hur är det nu.

DIRGNI

Svar direkt:

Det var tråkigt att läsa att du tycker att dricksvattnet smakar illa. Just smak är något väldigt subjektivt. Det du tycker smakar gott kan någon annan tycka smakar illa och tvärtom. Om du upplever dålig smak kan det ha många olika orsaker så som temperaturen på vattnet, vattenledningarnas kvalitet i din fastighet, tid på dygnet (om vattnet stått stilla i ledningarna ett tag) eller liknande. Då kan det hjälpa att spola en stund för att vattnet ska smaka annorlunda.

Jag kan dock försäkra dig om att vi på Trollhättan Energi gör allt vi kan för att få bästa möjliga kvalitet på dricksvattnet genom regelbundna provtagningar vid vårt vattenverk, i ledningsnätet och även ute hos dig som kund. I beredningen av dricksvatten används kemikalier för att ta bort organiskt material och sjukdomsframkallande mikroorganismer, samt för pH-justering – allt enligt livsmedelsverkets föreskrifter som gäller både på utgående och distribuerat dricksvatten och vilka kemikalier som är tillåtna för dricksvattenberedning.

I Trollhättan och Vänersborg har vi, i dagsläget, två olika råvattentäkter. I Trollhättan tar vi fortfarande vårt råvatten från Göta Älv och just nu pågår en av Trollhättan Energis största investeringar inom vatten och avlopp genom tiderna – Vattenpaketet 2026. Detta innebär att vi inom sex år satsar 1,5 miljarder kronor på att säkra bra dricksvatten och ett fungerande avlopp för alla Trollhättebor även i framtiden. I paketet ingår ett löpande arbete med att föryngra vårt ledningsnät för både vatten- och avlopp, förbättrad rening i Arvidstorps avloppsreningsverk och även ett nytt vattenverk med en ny råvattenledning från Vänern.

För även om jag inte kan uttala mig om tidigare utsläpp i Göta älv är den inte en optimal råvattentäkt med de risker som finns med bland annat fartygstrafik, skredrisker och påverkan från uppströms reningsverk. Tack för att du frågar om dricksvattnet – vårt absolut viktigaste livsmedel och något vi inte ska ta för givet.

Lars Sandblom,

avdelningschef dricksvatten och laboratorium, Trollhättan Energi

Vi har tyvärr inte lyckats få ett svar från Vänersborgs kommun. Insändarredaktionen.