Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Andreas Olsson

Tyvärr är vi långt ifrån integrationen!

Barns framtid är ett ämne som ligger mig mycket varm om hjärtat. I tisdags kom förslag på förändringar i skolorganisationen i Trollhättan.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

”Förslagen har stöd i skollag, läroplaner, Kommunfullmäktiges och Utbildningsnämndens mål, samt Utbildningsförvaltningens helhetsidé” https://www.trollhattan.se/startsida/utbildning-och-barnomsorg/nyhetsarkiv-utbildning-och-barnomsorg/likvardig-skos

Syftet med förslagen är att bryta skolsegregationen och skapa goda förutsättningar för alla elever. Det är första steget till integrationen, tycker jag. Men frågan är vem integreras med vem? Och varför? Förslagen är väldigt stora och omfattande. Men det är politikerna i Utbildningsnämnden som kan ta besluten. Det är inte lätt att ta sådant allvarligt beslut, tycker jag. Det handlar om hundratals elever och deras framtid.

Om staten hade brutit bostadssegregationen för tjugo år sedan, så hade vi inte ett sådant problem nu med skolsegregationen, och integrationen var en naturlig del av hela samhället. Tyvärr, är vi långt ifrån integrationen, tycker jag. Det är synd att vi ligger så långt efter, vi har en lång väg att gå. Men tusen mils resa börjar alltid med ett enda steg. Det är viktigt att ta det steget. Jag är både för och emot förslagen. ”Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa”. (Barnkonventionens artikel 3).

För: - att stänga ner högstadiet på kronan 7-9 och utvärdera resultatet om tre år, och se hur många elever som är behöriga till gymnasiet. Det räcker inte att flytta elever från Kronans skola till andra skolor. Jag tycker att vi har visa brister i skolsystemet som måste uträttas och åtgärdas. Tänk om och gör om hela skolsystemet inte bara skolorganisationen. Det är viktigt att stärka undervisningens kvalitet i alla skolor. Jag vet att det finns oerhört bra insatser i våra skolor, men det är inte tillräcklig. Vi ska inte fly från verkligheten.

Emot: - när det gäller mellanstadiet på kronan, Frälsegårdsskolan F-6 och Velanda skola F-6. Varför ska en välfungerande skola som Velanda avvecklas? Fördelen med allt detta är att utbildningsförvaltningen vill och försöker inkludera alla elever, vilket är väldigt positivt. Men som sagt det är långt ifrån integrationen.

Förslagen har vissa nackdelar och konsekvenser, tycker jag som till exempel det leder till ohälsa på något sätt, alla tioåringar som går i fyran kommer att vakna upp tidigare.

Pinar Karim