Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ukraina och dess folk betalar det högsta priset

Vi vill inte arbeta för fred på Rysslands villkor. En fred där människor går miste om rätten till att uttrycka sin åsikt

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Replik på ”Varför är det så tyst om fred och nedrustning?

Hej Kristina! Du hävdar att socialdemokraterna inte längre bryr sig om fred. Ingenting kunde vara mer felaktigt. Socialdemokraterna är ett parti som älskar fred, precis som du. Däremot vill vi inte arbeta för fred på Rysslands villkor. En fred där människor går miste om rätten till att uttrycka sin åsikt, en fred som innebär att hbtqi-personer blir förföljda och brutalt straffade för sin natur. En fred med censur, där rättsstatens principer inte längre gäller. Där mötesfriheten är inskränkt, där demonstrationer förbjuds och där oliktänkande tystas. Magdalena Andersson sa med emfas på Folk och Försvars konferens förra veckan: ”Ryssland får inte vinna det här kriget!”

Om Ryssland når sina krigsmål kommer nya mål att sättas upp, det är naivt att tro något annat. Nästa mål skulle till exempel kunna vara att befria den ryska befolkningen i det nazistiska Estland, eller andra narrativ som den ryska ledningen fabricerar. Putins Ryssland har lögnen som statskonst. Sverige har skickat massivt stöd till Ukraina, vi är på väg att bli en del av Nato, och vi rustar upp totalförsvaret kraftigt. Genom att stödja Ukraina med ekonomiska medel samt civil och militär materiel visar vi handlingskraft. Genom att stärka försvarsförmågan inom och mellan stater visar vi en reell avskräckning och inte tomma ord. Det gör oss säkrare. Ett militärt försvar i en demokrati har som främsta uppgift att vara krigsavhållande. Ju starkare internationell solidaritet vi visar med de länder som delar våra grundläggande demokratiska värderingar desto större blir den krigsavhållande effekten.

Är det något vi har lärt oss om den ryska ledningen och andra totalitära makter genom historien är att dialog, fördömande och förhandlingar inte har tillräcklig effekt. Endast faktisk handling kan påverka Putin. Ett avtal med dagens Ryssland är lika mycket värt som när Hitler lovade Väst i avtal att inte ta fler territorier från sina grannar efter införlivandet av Österrike och delar av Tjeckoslovakien. Det räckte inte. Avtal fungerar inte med en part som inte respekterar avtal, endast faktisk handling och reell avskräckning duger. En bister sanning tyvärr.

Du hävdar att EU tränger in Putin i ett hörn. Det är ett argument som Putin använder för att försöka ge legitimitet till sina anspråk, att han och vi inte har något annat val än att följa Rysslands väg. Putin tjänar på att utmålas som en oberäknelig galning. Putin tjänar på att underbygga osäkerhet och motsättningar inom demokratier. Han är en iskallt beräknande spionchef som nu har räknat fel. Socialdemokraterna i enighet med de flesta riksdagspartier visar i handling Ryssland att de inte kan göra som de vill med andra stater. Demokratiska rättigheter är värda att kämpa för. Ukraina och dess folk betalar det högsta priset, och vi är även fortsatt skyldiga att hjälpa dem förbli en självständig stat med rätt välja sin egen framtid.

Max Björberg,

socialdemokrat och fredsälskare