Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Privat
Bild: Privat

Underskott i demokrati – vi lämnar Integrationsforum mot rasism i Trollhättan

Efter att ha varit med och startat Integrationsforum mot rasism i Trollhättan för drygt 20 år sedan lämnar vi nu föreningen. Anledningen är en ny inriktning på verksamheten och det demokratiska underskott som förslaget till nya stadgar kommer att leda till.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Ända sedan starten har föreningen samlat antirasister från olika föreningar och enskilda Trollhättebor till aktivitet mot rasism. Efter bara ett år skapades en Antidiskrimineringsbyrå för att ge råd och hjälp till dem som diskrimineras. Med stöd av stadgarna har föreningens styrelse bestått av lika antal män och kvinnor, med olika etnisk bakgrund och med förankring i civilsamhällets folkrörelser. Högsta beslutande organ har varit medlemsmötet tio gånger om året. Det finns protokoll på alla beslut och revisorerna har varje år tillstyrkt ansvarsfrihet.

Den styrelse som valdes förra året har nu lagt fram ett förslag till nya stadgar där medlemsmöten ska hållas bara ett par gånger om året och då enbart vara ett forum för information från styrelsen. Inget sägs om hur representativ styrelsen bör vara samtidigt som antalet ledamöter minskas till fem. Det innebär att föreningen kan styras av enbart tre personer vars beslut inte överprövas förrän på nästa årsmöte.

Sedan den nuvarande styrelsen tog över har beslutsgången förändrats vilket lett till att revisorerna inte tillstyrkte ansvarsfrihet inför årsmötet den 24 februari. Revisorerna har flera gånger under 2020 påpekat brister i besluten i förhållande till stadgarna men inte fått tillräckligt gehör. Medlemmar har också påpekat brister men inte fått svar på sina skrivelser.

Integrationsforum mot rasism har beviljats 1 555 555 kronor i statsbidrag från Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällsfrågor (MUCF) till Antidiskrimineringsverksamhet som gällde från 1 januari till 31 december 2020.

Vi anser att en ideell förening inte kan förvalta stadsbidrag utan att samtidigt respektera sina stadgar? Därför lämnar härmed följande organisationer och enskilda medlemmar medlemskapet i föreningen:

Arbetsgruppen mot rasism, Chilenos somos todos, Trollhättan Sunnimuslimska förening, Trollhättans Rugby klubb, och flera enskilda medlemmar