Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Montgomery/TT
Bild: Henrik Montgomery/TT

Upphärads skola i farozonen

Den 12 maj fick vi vårdnadshavare mejl om att våra barn inte längre ska gå kvar på Upphärads skola, utan flyttas till Sjuntorp till hösten.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Denna insändare är till de ämbetsmän som tror att det bara är att ”tuta och köra” och gå över huvudet på oss föräldrar i Upphärad.

Till att börja med så är det riktigt illa beteende att ge barnen informationen först och sedan föräldrarna. Att medvetet ge ett tryck på föräldrarna från barnen är fult och illa spelat. Ni har ingen framförhållning eller har gett någon form av information om hur läget sett ut. Vi vill inte flytta våra barn till Sjuntorp, vi vill ha våra barn kvar i den lugna by de är uppväxta och känner sig trygga i. Hur tänker ni där uppe i staden när ni haft informationen liggandes på bordet så länge men valt att inte upplysa oss?

Många känner som jag att det smygs och hyschas om huruvida skolan kommer att byggas upp eller byggas om. Ingen vill svara på frågor eller stå till svar när vi förgäves frågar efter dem. Vi letar förbryllat efter utvägar som är det bästa för våra barn, då en flytt till Sjuntorp inte anses vara en bra ”tillfällig lösning”. Vi vill ha svar och kommer gå till botten med detta, med eller utan er vetskap. Upphärads skola har funnits i mer än 30 år och är en väl omtalad skola där barnen är trygga och där mobbning och diskriminering ligger på en nollad nivå. Jag som förälder själv är orolig över att mitt barn ska sättas på Sjuntorps skola där både mobbning och trakasserier är ett vardagsproblem. Även att rutten till Sjun­torpskolan är på tok för lång för barn i klasserna 1–5. Cirka 30 minuter med buss, det är mycket för barn i åldern 7–10 år.

Jag vill ha svar! Jag vill veta hur ni ska skydda mitt barn från det som sker på Sjuntorpskolan och hur ni tänker göra det. Får jag inget svar så kommer jag leta efter en annan skola till mitt barn.

Arg & besviken mamma

Svar direkt:

Det har under lång tid varit problem med inomhusmiljön i skolbyggnaderna i Upphärads skola. Främst personal, men också elever, upplever hälsoproblem på grund av den dåliga miljön. På grund av detta flyttas undervisningen tillfälligt från Upphärad till Sjuntorpskolan, från och med augusti 2020. Förändringen sker utifrån arbetsmiljölagens krav på en god arbetsmiljö för elever och personal.

Information om förändringen och en inbjudan till möte, skickades först ut till berörda vårdnadshavare och därefter pratade lärare och elever om den planerade flytten. Syftet var att vårdnadshavare och elever skulle få likvärdig, saklig information samtidigt, samt att förhindra ryktesspridning mellan elever via exempelvis sociala medier.

På Sjuntorpskolan finns sedan flera år ett aktivt systematiskt arbete för att förebygga kränkningar och skapa trygghet och tillit. Planeringen för att på bästa sätt ta emot eleverna från Upphärad och skapa gemenskap mellan gamla och nya skolkamrater har redan börjat.

Till hösten gör Utbildningsnämnden en översyn av hela Trollhättans stads grundskoleorganisation, och då kommer även frågan om skolverksamhet i Upphärad att behandlas.

Karin Persson

förvaltningschef, utbildnings­förvaltningen Trollhättans stad