Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uppmärksamma internationella dagen mot våld mot kvinnor

Dagen instiftades av FN:s generalförsamling år 1999, skriver Moderatkvinnorna i Västra Götaland.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Fredag den 25 november är det Internationella dagen mot våld mot kvinnor. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling år 1999 som en påminnelse om Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor.

Mäns våld mot kvinnor förekommer över hela världen och finns inom alla samhällsklasser och kulturer. Detta är den mest extrema formen av kvinnoförtryck och ett stort samhällsproblem. Fokus när det gäller att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor ligger ofta på insatser riktade mot gärningsmännen. Detta är givetvis mycket viktigt men vi behöver också stärka brottsofferfokuset och ta fram fler åtgärder för att hjälpa brottsoffren.

Unga kvinnors utsatthet för sexualbrott har mångdubblats under de senaste åren. Ändå är det bara fem av 100 våldtäkter som klaras upp. Moderaterna har länge arbetat hårt för att straffen för våldtäkt ska skärpas, men mer behöver göras för att fler brottsoffer ska få upprättelse.

Rädslan följer även med alltför många kvinnor hem. Den plats som borde vara förknippad med trygghet är för många kvinnor den mest otrygga och farliga platsen. En kvinna löper störst risk att utsättas för våld av den person som hon lever med eller har levt med.

Det behövs en mängd olika åtgärder för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Det krävs både ett stärkt förebyggande arbete, som förhindrar att våldet överhuvudtaget blir aktuellt, och det krävs skärpta straff. Fokus ska alltid utgå från vad som är bäst för brottsoffret!

Några exempel på åtgärder som behövs:

• Skärp straffen för sexualbrott. Fler våldtäktsmän ska sitta inlåsta längre och fler brottsoffer ska få upprättelse.

• Tydliggör brottsofferperspektivet och höj skadestånden.

• Mer samverkan mellan kommuner och kvinnojourer

• Stärk socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor

Den internationella dagen mot våld mot kvinnor är viktig för att sätta extra fokus på denna oerhört viktiga fråga. Vi uppmärksammar dagen på olika sätt däribland genom att samlas på olika platser på fredag och tända ljus för att hedra alla utsatta kvinnor. Vi får aldrig glömma att mäns våld mot kvinnor är en fråga som ytterst kan handla om liv och död!

Moderatkvinnorna i Västra Götaland

Anna-Lena Holberg ordförande

Anneli Rhedin vice ordförande

Eva Abrahamsson,

Eva-Lotta Pamp

Monika Beiring

Ann Iberius Orrvik

Jill Schoultz

Annelie Hastig

Marie-Louise Hänel Sandström

Simone Fischer

Maria Renfors

Marie Pehrsson