Träden ligger som plockepinn, avbrutna på olika höjder i stora högar utmed kyrkstigen, uttrycker skribenten. (arkivbild från tidigare tillfälle)
Träden ligger som plockepinn, avbrutna på olika höjder i stora högar utmed kyrkstigen, uttrycker skribenten. (arkivbild från tidigare tillfälle) Bild: Suzanne Werner

Upprop om kyrkstigens framtid

Alla är hjärtligt välkomna till vårt vackra Västra Tunhem på Sveriges nationaldag.

ANNONS
|

Denna dag är det också lämpligt att ta en promenad på den fram tills för några veckor sedan så vackra kyrkstigen, som länsstyrelsen ansvarar för i naturreservatet Halle och Hunnebergs branter. Kyrkstigen anlades redan på 1400-talet då Randhems kyrka revs och folket behövde då gå till kyrkan i Västra Tunhem istället. Den sträcker sig från Vargön till Bråten. Länsstyrelsen är som sagt ansvarig för naturreservatet och Svea skog utför tillsyn och skötsel åt länsstyrelsen.

Många av träden kring kyrkstigen har dött av almsjukan. Dessa träd har tagits ned av Sveaskog då de utgjorde en fara för besökare. Resultatet blev förfärligt! Träden ligger som plockepinn, avbrutna på olika höjder i stora högar utmed hela kyrkstigen, huller om buller. Även ett antal friska träd åkte med av bara farten. Vi är många som är mycket ledsna över hur man kan åstadkomma ett sådant hemskt resultat. Att lyckas förstöra ett så vackert naturrum. Kyrkstigen är/har varit ett mycket uppskattat naturområde, en av Vänersborgs absolut vackraste naturstigar med många besökare varje år.

ANNONS

På länsstyrelsens informationstavla vid Kyrkstigen kan man läsa "Det är förbjudet att bryta kvistar eller skada vegetationen". På en annan står det: “Förbjudet att plocka blommor eller skada växter.” Dessa skyltar känns just nu som ett hån när man ser hur Sveaskog förstört området med sin framfart.

Länsstyrelsen har lovat att kyrkstigen ska "rättas till" någon gång under hösten. Vi tycker att det är positivt med mångfald. Det är bra för insekter och fåglar att det finns mat till dem. Hela naturreservatet är på 1237 hektar, av detta uppskattas kyrkstigen utgöra cirka 50-75 hektar. För att fåglar och insekter i naturreservatet ska få del av de nedtagna träden är det tvunget att dessa träd flyttas ut till alla delar av naturreservatet. De ska inte ligga kvar utmed kyrkstigen.

Kyrkstigen måste återställas till den unika miljö som den var före länsstyrelsen och Sveaskogs ingrepp!

Kyrkstigens Vänner

ANNONS