Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Björn Olsson
Bild: Björn Olsson

Utdrag ur en fånges dagbok – nej vardagen på ett äldreboende

Tänk dig att du inte får gå ut i friska luften när du vill utan endast två gånger i månaden.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Du blir inte erbjuden tekakor eller danskt rågbröd som kanske är din favorit. Att bli serverad en god omelett – det kan kanske i bästa fall dröja ett år eller två. Du gillar inte och vill inte ha välling och gröt men att få en macka extra tar på nästa dags frukostplanering?

Hemlagad äppelpaj, sockerkaka, vetebröd är ett minne blott. I bästa fall serveras en fabriksgjord mazarin. Att personalen köper en tårta för att fira något eller någon, det fungerar inte då allt ska upphandlas. Är det här utdrag ur en fånges dagbok tänker du nu som läsare. Nej det är vardagen på ett äldreboende – var som helst i Sverige!

Men om du har jobbat med något högavlönat, gift dig rikt eller ärvt pengar och bor i en storstad. Då kan du hitta något annat ställe med extra allt. Om du däremot inte har någon släkting som kommer med det lilla extra på helgerna och tar dig med ut på en liten tur så är det som ett fängelse. Där bor det oftast bara äldre ursvenskar.

Alla de andra har generationsboende – hur trångt det än blir. Vi har så fullt upp med våra liv att en äldre mamma eller pappa inte platsar in. Ser ofta på engelska program där många storstadsbor som är på väg att ta ut sin pension vid cirka 55+ köper hus på landet där föräldrar eller svärföräldrar har en given plats. Någonstans så har vi tappat den omsorgen. Kanske för att vi haft det för bra. Frågan är om den kommer att komma igen?

Till syvende och sist behöver några bo på äldreboende men att behandlas värre än fångar borde väl vara under vår värdighet i Sverige. Personalen sliter, men finns det inte pengar, motivation, drivande chefer som brinner för sitt jobb så kvarstår problemet med Sveriges äldrevård. Det är något att bita i kära politiker!

Svärdotter