Den negativa utvecklingen vi ser i Sverige och Trollhättan går just nu fort. Och i helt fel riktning, uttrycker debattören.
Den negativa utvecklingen vi ser i Sverige och Trollhättan går just nu fort. Och i helt fel riktning, uttrycker debattören. Bild: Andreas Olsson

Utvecklingen går utför

Den negativa utvecklingen vi ser i Sverige och Trollhättan går just nu fort. Och i helt fel riktning, uttrycker debattören.

ANNONS
|

Svar till: ”Vad gör Moderaterna, om strängare straff inte ger resultat?"

Tack Rasmus, för tankar om relationsskapande mellan polis och elever, en väl fungerande skola och andra förebyggande insatser – helt rätt! Denna typ av arbete görs också redan i dag. Men som i dag kan vi väl ändå inte ha det?

I dag drabbas brottsoffer och hederligt folk, så att moral, trygghet och tron på rättssamhället uppenbart sviktar. Man låter bli att anmäla brott, man är benägen att gå omväg hem på grund av otrygghet och straffskalans skevhet är nu så uppenbar att du ges ett högre skadestånd för en förlängd häktningstid än som brottsoffer utsatt för grovt brott eller våldtäkt. Logiken saknas helt när en yngre ålder och fler brott ger lägre straff. Vore det inte logiskt att ändå vilja stävja mönstret tidigt i brottskarriären?

ANNONS

När du som hederlig parkerar utanför strecket, ges du en gul bot. Utan omsvep kan du få fortkörningsbot, indraget körkort eller en rejäl förseningsavgift om du blir sen in med deklarationen. Efter ett enda enklare misstag. Vore det inte rimligt med samma don efter fason, även för de som begår grövre brott – uppsåtligen?

Att skolresultat stävjar brottslighet, är sant och fastslås också i forskning. I Finland, ett på många sätt föregångsland, finns goda skolresultat och betydligt lägre brottslighet. I Pisa-mätning efter Pisa-mätning levererar man. Medan Sverige dalar. Stadigt. Precis som Trollhättan, där var tredje elev i dag saknar fullständig gymnasiebehörighet. När man i höstas stängde Kronan hade 70 procent ofullständiga betyg – och detta fick pågå ut och år in. S har i den här staden alltså gravt misslyckats med skolan som en proaktiv satsning för att stävja brottslighet. Efter maktskifte i september satsar M på två lärare i varje klassrum, mer stöd för särskilda behov, vi stoppar underfinansiering av förskolan och inför ytterligare en timmes rörelse på schemat för stärkta skolresultat. För att nämna några av alla de insatser som behöver göras.

Att strängare syn på brottslighet utesluter ett proaktivt arbete är nonsens. När merpart av seklet inneburit kraftigt övertag för socialdemokratin, hävdar jag dock att Sverige helt fokuserat på att ”proaktivt” stryka medhårs, förvänta sig minsta möjliga och servera mesta tänkbara. En riktning som också gett arbetslöshet som sticker ut i EU i dag. Bara Grekland, Italien och Spanien är sämre. Rent genant. Fakta som S därför utelämnar helt. I Trollhättan, är vi dessutom sämre än riket i övrigt avseende arbetslöshet. Vi betalar ut 25 msek mer än jämförbar kommun i försörjningsstöd, med 18,6 procent ligger vi på 35:e plats av Sveriges 290 kommuner, avseende försörjning med socialersättningar och bidrag i åldern 20–64 år. För att komma till rätta med detta vill vi bland annat införa aktivt matchningsarbete och krav på motprestation vid utbetalning av försörjningsstöd.

ANNONS

Sedan 2017 har närmare 1 600 offer drabbats av grov gängkriminalitet och vi leder nu EU-ligan avseende dödligt våld och skjutningar. M vill punktmarkera gängkriminella och arbeta aktivt med exempelvis mätning av avloppsvatten för att kartlägga droganvändning i staden. Gängkriminalitet, bilar som brinner, otrygghet och narkotikahandel. Alltihop är vardag i dag.

Den negativa utvecklingen vi ser i Sverige och Trollhättan går just nu fort. Och i helt fel riktning. Trollhättan och Sverige behöver en nystart den 11 september!

Jennie Bergius Eriksson (M)

ANNONS