Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Audun Braastad

Utvidgad kameraövervakning och slopad mängdrabatt

Replik
Svar på "Regeringen bör avgå", 14 september.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Ludwig Mossberg skriver att regeringen bör avgå på grund av den idag allvarliga gängkriminaliteten.

Att regeringen lägger sig platt och inte gör någonting samtidigt som gangstrar får härja fritt. Han kunde inte ha mer fel.

Först och främst vill jag fördöma dessa avskyvärda brott som de kriminella gängen begår. Att beröva en människa dess liv, våldta, råna och misshandla är alla vedervärdiga brott och skall straffas hårt.

Debatten om gängkriminaliteten präglas idag av politiska slagord och en kamp om vem som kan sätta hårdast straff. Det är också därför den nuvarande regeringen infört flertalet nya brottsrubriceringar, skärpt straffen för över 100 brott, snart uppnått målet om 10 000 nya poliser fram till 2024 och lagt fram den största satsningen i modern tid på Polismyndigheten. De medel som polisen efterfrågar har nu kommit dem till dels.

Att Mossberg och Moderaterna skyller alla problem på regeringen är inget nytt. Istället för att komma med seriösa förslag för att bekämpa brottsligheten och nyrekryteringen till de kriminella gängen försöker man istället vinna billiga politiska poäng genom att föreslå hårdare straff och använda en allt mer aggressiv ton i debatten.

Regeringen påbörjade för något år sedan ett nytt program för att komma till bukt med problematiken kring gängkriminalitet, det omtalade 34-punktsprogrammet.

Som exempel på åtgärder mot gängkriminaliteten nämner Mossberg visitationszoner, kameraövervakning, hårdare straff och slopad mängdrabatt.

Jag vet inte vart Mossberg läser sina nyheter, men faktum är att i detta nu pågår utredningar om utvidgad kameraövervakning, slopad mängdrabatt och hårdare straff för diverse brott. Att gapa stort är Moderaterna duktiga på, men att komma med förslag som hjälper samhället verkar inte ligga i linje med deras samhällsvision.

Samtidigt som dessa gängen begår fruktansvärda handlingar, glömmer vi de unga killar som riskerar att hamna i kriminalitet. Ett kriminellt liv är ingenting man föds till, utan det är en konsekvens av ett långvarigt utanförskap i samhället och ett bevis på att vi måste satsa på människors liv redan i tidig ålder.

Istället för dyra och ineffektiva skulle det vara smakligt om Moderaterna ville fokusera på skolan och det förebyggande arbetet. Ungdomar i utanförskap är och har aldrig varit Moderaternas prioriteringar. Istället satsar man pengar på att rika familjer ska få avdrag, jag menar bidrag, för barnpassning och porslinsputsning.

Populism eller trygghet? Du väljer.

Elliot Blixt, vice ordförande SSU Trollhättan