Välbesprutade jordgubbar

Inför jordgubbssäsongen vill jag som vanligt uppdatera mig och beställer från Jordbruksverket information om växtgifter i bärodling. Det är ingen rolig läsning för den som tycker om jordgubbar. För jordgubben är vid sidan av potatis den i särklass mest besprutade.

ANNONS
|

För att bekämpa svampangrepp finns 21 olika preparat, 13 olika insektsmedel, 17 preparat mot kvalster och 14 olika växtgifter mot ogräs. Sammanlagt 65, 10 fler än i fjol. När jag för mer än tio år sedan började bevaka giftanvändningen i jordgubbsodling fanns det 44 preparat.

I Livsmedelsverkets senaste provtagning på jordgubbar innehöll inte mindre än 83 procent av all prover restgifter. I något prov upp till tio olika växtbekämpningsmedel. Varav flera cancerframkallande.

Lantbruksuniversitet tycks fortfarande främst utbilda kemister i takt med att GMO-företag och gifttillverkare i ökad omfattning sponsrar utbildningen. Agronomerna som efter utbildningen jobbar i Jordbruksverket ser bara hot och tar till alla slags kemiska medel. De ser inte vilka risker de utsätter konsumenterna och odlarna för eller den obalans de skapar i naturen och som faktiskt bidrar till att på sikt öka angreppen.

ANNONS

Odling av jordgubbar har antagit ren industrikaraktär där hela armadan av gifter används. I Jordbruksverkets förteckning över skadegörare räknar experterna upp inte mindre än 23 hot mot jordgubbarna. Allt från gråmögel, svartröta, ludet ängsstinkfly till nålnematoder. Och allt ska sprutas bort. För hobbyodlaren måste det framstå som ett under att det utan alla dessa preparat går att odla jordgubbar överhuvudtaget.

Det är inga ofarliga preparat. Har själv en skadad lunga efter att ha ätit jordgubbar som besprutats med ett växtgift som enligt tillverkaren kan ge obotliga lung- och njurskador. Gifterna kan också bidra till ökad allergi, astma och cancer. Värst utsatta är förstås de som arbetar i jordgubbsodlingarna. Även om de skyddar sig med gasmask, handskar och skyddskläder.

Under Riskupplysningar, där växtgiftbolagen själva varnar, för att ha ryggen fri, kan man läsa:

”Mycket giftigt vid inandning. Irriterar andningsorganen. Mycket giftigt för vattenlevande organismer. Kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Giftig för fjärilar, bin och andra pollinerande insekter. Vid olycksfall, illamående eller annan påverkan, kontakta omedelbart läkare".

Förutom alla dessa av KEMI (Kemikalieinspektionen) godkända bekämpningsmedel i jordgubbsodling har LRF, som lägger miljoner på tv-reklam för att framställa sig som miljövänlig, i år begärt dispens för att få spruta med ogräsmedlet Reglone som innehåller det farliga ämnet Dikvat. Men för en gångs skull avslår KEMI LRF:s ansökan på grund av av preparatet giftighet. Det är dessutom förbjudet i hela Europa.

ANNONS

Men LRF, som via Svenska Lantmän är storsäljare av växtgifter, ser inga risker. Det är också LRF som har märket Svenskt Sigill som tillåter både konstgödsel och växtgifter och som lurar många konsumenter tro att det är något slags Kravmärke.

Hör och häpna; LRF nöjer sig inte utan överklagar KEMI:s avslag till Mark och miljödomstolen som ännu inte har beslutat om Reglone ska få dispens och användas i jordgubbsodling 2020

Rune Lanestrand

Tidigare redaktör för Småbrukaren

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS