Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Välfärd och trygghet

På lördag är det första maj och runt om i landet firas arbetarnas dag.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Och visst ska de firas, för det är de yrkesskickliga medlemmarna i Kommunal som tar Sverige igenom pandemin. Som får vården och omsorgen att fungera och samhället att rulla på.

Men att enbart fira räcker inte. Långt ifrån. Det måste ske konkreta förbättringar också. Välfärden måste rustas upp och tryggheten för medlemmarna i Kommunal måste stärkas.

Förra året gjorde Sveriges regioner och kommuner rekordöverskott, över 50 miljarder kronor. Samtidigt är andelen tidsbegränsat anställda inom välfärden fortsatt hög.

Inom äldreomsorgen har 27 procent en tidsbegränsad anställning inom kommunal regi och hela 37 procent inom privat regi. Bland  yrkesgrupperna barnskötare, fritidsledare och elevassistenter är siffran ännu högre, hela 40 procent. Det kommer vi aldrig att acceptera.

Nu kräver vi att beslutsfattare i regioner och kommuner tar sitt ansvar och fattar de beslut som behöver fattas för att framtidens välfärd ska säkras. Rekryteringsbehoven är stora och ny personal kommer inte att lockas in i dessa yrken så länge lönerna inte höjs och tryggheten stärks. Det är hög tid för förändring.

Theresia Andersson,

ordförande Kommunal Vänersborg

Fredrik Rydell,

ordförande Kommunal Lilla Edet/Trollhättan