Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Holmberg / TT
Bild: Henrik Holmberg / TT

Välfärdsmål går före skattesänkningar!

Under åren 2006-2014 genomförde allianspartierna i regeringsställning fem jobbskatteavdrag. Skattelättnader innebar stora skatteinkomstbortfall för staten och därmed stora nedskärningar inom välfärden.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

De borgerliga partierna och SD talar fortfarande om vilka skatter som ska sänkas och inte ett ljud om hur de ska möta de ekonomiska utmaningarna ute i kommuner och landsting. Moderaternas och KD:s förslag till budget hösten 2018, som fick stöd i riksdagen, är ännu ett sådant exempel där ytterligare 20 miljarder går till i ett sjätte jobbskatteavdrag, istället för till välfärdssatsningar.

Vi lever i en tid av ökade kostnader för kommunerna. Under 2018 gick 174 av landets kommuner med underskott. Trollhättan var en av dessa kommuner. Demografiska utmaningar, de äldre, barn och unga ökar i förhållande till befolkningen i arbetsför ålder, och ett minskat skatteunderlag. Därtill kommer för många kommuner även ett stort investeringsbehov utifrån bland annat befolkningstillväxt. Under 2019 har nämnderna i Trollhättan tätt följt ekonomin i respektive förvaltning. Detta har lett till att man under året beslutat om en mängd effektiviseringar och besparingar inom verksamheterna för att komma tillrätta med underskotten.

Vi i majoriteten i Trollhättan har en hög ambition vad gäller service till våra medborgare. Barn och unga ska ha bra och jämlika uppväxtvillkor, därför har vi en målsättning att alla ungdomar i Trollhättan ska gå ur högstadiet med godkända betyg. Våra äldre ska ha rätt till en trygg ålderdom, alla som har behov av någon form av omsorgsboende ska ha möjlighet till detta. Varje Trollhättebo ska känna trygghet i att kunna försörja sig själv och sin familj. Genom våra verksamheter stöttar vi och vägleder långtidsarbetslösas väg ut i arbete på den öppna arbetsmarknaden.

Trollhättan befinner sig i ett läge med ekonomiska utmaningar. Nu föreslår det som är kvar av alliansen tillsammans med SD att fullmäktige ska sänka målen för våra nämnder alternativt, att skjuta till pengar som inte finns eller att helt kapitulera inför dessa utmaningar och låta nämnderna gå back. Vi i majoriteten tar ansvar för vår välfärd. Vi ser inte att en sänkning av målen skulle vara en lösning på detta. Inte heller utgör de övriga förslagen något alternativ. Vi behöver istället fortsätta prioritera dessa välfärdsområden för att få ett jämlikt Trollhättan.

Moez Dharsani (S)

Mattias Foldemark (V)

Esther O`Hara (MP)

Gruppledarna i kommunfullmäktig för s-v-mp