Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Martina Holmberg / TT

Välfärdssatsning och fattigdomsgräns för pensionärer

Replik
Svar på "Välfärdssatsning bra men för sen", 24 september.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Regeringen presenterar ny budget och allt ska prioriteras. Den största budgeten procentuellt sett efter kriget har tagits fram och vi pensionärer ska satsas på, även om det inte är valår. Ett snittbelopp på 600 kronor har tagits fram. Detta belopp är, som vi vet numera , knutet till den ödesmättade pensionsuppgörelsen från mitten av 90-talet. Eftersom beloppet har med marknaden och börsutvecklingen att göra, så vet vi numera coronaproblemen kommer att påverka pensionen negativt och därmed blir löften svåra att hålla.

Vad man borde ta med i sitt underlag är den statistik som Eurostat redovisar varje år om EU-ländernas fattigdomsrisk för bland annat pensionärer. Sverige leder tyvärr denna liga i Norden med flest personer som ligger närmast fattigdomsgränsen. År 2018 års gräns är för Sverige 15,8 procent, Finland 13.0 procent, Island 9,9 procent, Danmark 9,3 procent och Norge 7,8 procent. Att vara sämst i Norden och även ligga under EU 27 medelvärde på 14,4 procent är något som borde lämna såväl våra pensionärsorganisationer som politiker sömnlösa.

Det är möjligt att om vi hade kunnat räkna in G Persson/B Ringholms omfördelade miljarder till satsningar på andra saker, så hade vi kanske hamnat på Finlands nivå idag!

Om det ska bli en satsning igen så kommer det att väl dröja till valet 2022, när vi pensionärer behövs igen. Nu har vi ju sänkt värnskatten för alla som tjänar över 59 000 kronor/månad och så ska vi ge bort miljardstöd till EU-länderna vid medelhavet så det blir nog inget över för en gammal kommunalanställd.

46 år i kommunal tjänst