Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TTELA
Bild: TTELA

Vänersborg en miljökommun?

Svar på en artikel i TTELA den 1 mars, Solvarm och kommunen i ny avloppsstrid.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

De styrande i Vänersborg påstår att de värnar om miljön och om sina invånares bästa. Samtidigt prioriterar de fiskala intressen. I stället för att uppmuntra invånarna att ta hand om sitt avfall och utnyttja egen brunn, tvångsansluter de fastigheter till kommunens "reningsverk". Det är så dyrt att de boende tvingas flytta. Svagheten med reningsverken är att de bryter naturens kretslopp, resursförnyelse och ett antal lagar: I regeringsformens första kapitel: Statsskickets grunder. I § 2, tredje stycket stadgas att: "Det allmänna ska främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer."

Inte ens Anders Solvarm i Vänersborg med ett system som sluter kretsloppet i enlighet med gällande lag och gett ett eko i hela världen slipper tvångsanslutning. Apple TV från Los Angeles har gjort ett reportage om hans hem som en av tio intressanta bostäder i världen. Men Vänersborg vidhåller och Solvarm tvingades till ett dyrbart processande som han vann i domstol och som bevisade att hans system är minst lika bra och bättre än kommunens.

Men ack nej! Vänersborgs ansvariga ger sig inte. I Grönköping vet man bäst!

Britt Hallgren