Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Staten betalar ut 67 miljoner till vår grannkommun, uttrycker skribenten. Bild: JESSICA GOW / SCANPIX
Staten betalar ut 67 miljoner till vår grannkommun, uttrycker skribenten. Bild: JESSICA GOW / SCANPIX

Vänersborg får inte ett öre i statsbidrag på runt 50 miljoner

Staten betalar ut 67 miljoner till vår grannkommun, uttrycker skribenten.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Mitt första uppdrag som förtroendevald i Vänersborg 1982 gällde en plats som ersättare i socialnämnden. 40 år senare återvände jag dit på en vakant plats. Mycket har jag upplevt, men det här hoppades jag aldrig behöva bevittna. Vänersborg gick miste om ett statsbidrag motsvarande omkring 50 miljoner kronor.

Våren 2021 beslutade riksdagen om ett extra statsbidrag på två miljarder som ett prestationsbidrag till kommuner som antingen lyckades att tydligt minska antalet timanställningar eller som hade kommit under en nivå på högst 17 procent timanställda av alla anställda inom äldreomsorgen.

Jag uppmärksammade fullmäktige i april 2021 genom att ställa en interpellationsfråga till socialnämndens ordförande. Dan Nyberg, S, avslutade sitt svar med ”finns det möjlighet för Vänersborgs kommun att söka medel … ska kommunen givetvis göra detta.”

Vänersborg ansökte 1 oktober 2021. I början av 2022 redovisade Vänersborg uppgifter för 2021 till Socialstyrelsen. Socialstyrelsen jämförde med uppgifterna från 2020 och konstaterade att Vänersborg hade förbättrat sig, från 25 procent till 22 procent andelen timanställda.

Vänersborg missade att komma under 17 procent. Vänersborg missade också att förbättra sig med fem procent eller mer som hade angetts som det andra villkoret.

Vänersborg får inte ett öre av detta extra statsbidrag. Uddevalla uppfyllde villkor två och staten skickade i dagarna 43 miljoner. Trollhättan uppfyllde villkor ett och villkor två, staten betalar ut 67 miljoner till vår grannkommun.

På onsdag är det fullmäktige. Jag undrar hur Dan Nyberg, S, ordförande i socialnämnden besvarar en ny interpellationsfråga.

Lutz Rininsland (V)