Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Vänsterpartiet påverkar även i opposition

Att vara i politisk opposition kan vara frustrerande. Vi lägger förslag som skulle göra saker bättre för vanligt folk.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Men sedan säger den politiska ledningen nej. Ibland tycker de tvärtom, men oftast handlar det faktiskt bara om snålhet. Men ibland kommer beviset på att vi påverkar även i opposition.

Vid regionfullmäktige 8 juni fick vi bifall på tre motioner. Den första handlar om rutiner för när personal blir utsatta för kränkande behandling från patienter eller anhöriga. Det är ett allt för vanligt problem att personal blir utsatta framför allt för rasistiska kränkningar. Det är jätteviktigt att alla verksamheter vet vad de ska göra vare sig patienter eller personal blir utsatta för kränkningar. Efter vår motion ska det nu tas fram fungerande rutiner på all regionens verksamhet i egen regi.

De två andra riktar sig till barn och ungdomar i Västra Götalandsregionen. Den ena handlar om att förbättra ätstörningsvården för barn mellan 12 och 16 år med svåra ätstörningar. Som det ser ut idag kan de mest sjuka barnen i denna åldersgrupp inte alltid erbjudas den vård de egentligen behöver och av den anledningen måste riktlinjer och anpassningar av verksamheter göras.

Den andra handlar om att barn från 0 till 5 år vid behov ska erbjudas psykologisk bedömning och behandling. Vi vill att regionen blir mycket bättre på att lägga fokus på de allra yngsta barnen och deras familjer. Det finns barn som behöver mer vård än den som idag kan erbjudas och för oss i Vänsterpartiet är det viktigt att de små, skyddslösa barnen inte lämnas dithän.

Hur du röstar spelar roll. Nu fick vi bifall på tre av våra förslag. Tänk då på hur bra det kunnat vara om vi hade varit med i en politisk majoritet. Läget i hälso- och sjukvården visar att det behövs ett nytt politiskt ledarskap. Ett stort vänsterparti i valet 2022 är den viktigaste förutsättningen för en politik för en mer jämlik och jämställd region.

Eva Olofsson, regionråd (V)

Carina Örgård, ersättande regionråd (V)