Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Vänsterpartiet vill att det ges ­högre ersättning för sen semester

Vi i Vänsterpartiet vill att de som får någon sommarsemestervecka senare än juni–augusti får 16 000 kronor i extra ersättning, istället för 8 000 kronor.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Tisdag 23 juni kommer frågan att behandlas av regionstyrelsen efter ett initiativ från oss i Vänsterpartiet. Frågan har tidigare bordlagts och nu är det upp till de andra partierna att ta ställning. Vårdförbundet, men också andra personalgrupper, har hört av sig i frågan med krav på högre ersättning. Många andra regioner har tagit beslut om högre ersättning.

Vi har föreslagit att den personal som får semester förlagd utanför sommarmånaderna juni–augusti får 16 000 extra kronor per vecka som läggs i september eller senare. Många av vårdens anställda har haft en extrem arbetssituation i vår och är slitna och vårdpersonalen går en mycket tuff sommar till mötes i coronavirusets tid.

Idag finns en ersättning på 8 000 kronor till dem som får en semestervecka förlagd utanför juni–­augusti.

– Det behövs en rejäl höjning av ersättning till den personal som kommer få den tuffaste sommaren, med både högt arbetstempo och kortare semester, säger Eva Olofsson (V), oppositionsråd.

– Vi är oroliga för hur den hårt pressade personalen mår och skulle så klart önska att alla fick en välbehövlig fyraveckorssemester i sommar istället. Men det här är ett sätt att något förbättra läget och visa uppskattning.

Vill du veta mer eller ­ställa frågor?

Eva Olofsson (V)

oppositionsråd

Lena Karlsson (V)

politisk sekreterare